Ittoqqortoormiit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ittoqqortoormiit
Scoresbysund
Plaats in Groenland Vlag van Groenland
Ittoqqortoormiit
Ittoqqortoormiit
Greenland 17.PNG
Gemeentegrenzen voormalige gemeente Ittoqqortoormiit
Situering
Gemeente Sermersooq
Coördinaten 70° 29′ NB, 21° 58′ WL
Algemeen
Oppervlakte 236000 km²
Inwoners 528

Ittoqqortoormiit (Oost-Groenlands: Illoqqortoormiut, Deens: Scoresbysund) is een plaats en voormalige gemeente aan de oostkust van Groenland, aan de monding van het reusachtige fjordcomplex Kangertittivaq (Deens: Scoresby Sund) en aan de rand van het grootste nationale park ter wereld. In 2007 telde de gemeente 546 inwoners, waarvan er 528 in de plaats Ittoqqortoormiit woonden. Op 1 januari 2009 is de gemeente opgeheven en opgegaan in de gemeente Sermersooq.

De luchthaven van de plaats, genaamd Nerlerit Inaat, ligt op ongeveer 45 km afstand in noordwestelijke richting en is alleen bereikbaar per helikopter of hondenslee.

De plaats werd gesticht in 1925 omdat de bevolking in het zuidelijker gelegen Tasiilaq, op een afstand van 800 km de dichtstbijzijnde nederzetting, te groot werd: er waren niet genoeg dieren voor alle jagers, zodat er hongersnoden waren. Hier aan de rand van het nationale park was een goede omgeving voor de jacht, met ijsberen, muskusossen, walrussen, zeehonden en vogels. Desondanks is de financiële situatie van de inwoners niet goed, vanwege de Europese en Amerikaanse campagnes tegen het doden van zeehonden (al hebben de Inuit nooit babyzeehonden geknuppeld of geschoten).


uitzicht op Ittoqqortoormiit