Zeehondenjacht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zeehondenjacht in Newfoundland, Canada in 1883
Zeehondenjacht in Reimerswaal.
Jonge zadelrob

Zeehondenjacht of robbenjacht is de commerciële of particuliere jacht op zeehonden. Tegenwoordig wordt in vijf landen op zeehonden gejaagd: Canada, waar het overgrote deel van de jacht zich concentreert, Namibië, het Deense gebied in Groenland, Noorwegen en Rusland. Het is in Canada verboden om op pasgeboren zeehonden te jagen. Als ze twaalf tot veertien dagen oud zijn en hun witte vacht vergrijst, mag er op zijn vroegst op ze gejaagd worden.[1]

Knuppelen[bewerken]

Knuppelen is een manier om dieren zoals zeehonden te doden door het met een knuppel de hersenen in te slaan in het kader van de zeehondenjacht.

De geknuppelde dieren worden gevild, de vacht wordt verkocht als bont. Het voordeel van knuppelen boven bijvoorbeeld afschieten is dat de vacht niet beschadigt. Het knuppelen van zeehonden is over de gehele wereld verboden, behalve in Canada, waar nog elk jaar enkele tienduizenden zeehonden op deze wijze om het leven komen. Hier is veel verzet tegen door organisaties als Sea Shepherd en in mindere mate Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds. Het doden van jonge zeehonden met witte vacht is er sinds 1987 verboden.

In Nederland is het knuppelen van zeehonden al enkele decennia verboden. Voor het verbod werd er in Nederland nog geknuppeld in de Waddenzee en de toen nog niet afgesloten zeearmen in Zeeland.

Geplaatst op:
19-04-2010
Dit artikel is een beginnetje over mens & maatschappij. U wordt uitgenodigd op bewerken te klikken om uw kennis aan dit artikel toe te voegen. Bewerken
Bronnen, noten en/of referenties
Referenties
  1. (en) Humane Society International - Canada. Myths and Facts: The Truth about Canada's Commercial Seal Hunt. Geraadpleegd op 18-04-2010.