Jay Messina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jay Messina
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren te New York
Geboorteplaats New YorkBewerken op Wikidata
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1965-heden
Genre(s) rock, jazz e.a.
Beroep geluidstechnicus
Officiële website
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Jay Messina (geboren in New York)[1] is een Amerikaans geluidstechnicus. Hij heeft gedurende zijn loopbaan voor verschillende muziekgroepen en artiesten gewerkt, waaronder Aerosmith en Kiss. Messina heeft een eigen studio, genaamd West End Studio, in zijn huis in Manhattan.

Als tiener bespeelde Messina de vibrafoon in een aantal amateurbandjes. Hij studeerde elektronica aan het RCA Institute. In 1965 begon hij met zijn eerste baantje: in de studio van Don Elliot werkte hij als assistent aan de soundtrack van een film van Ravi Shankar. Later werd hij door Phil Ramone aangenomen om in diens opnamestudio A&R Recording te werken. Daar maakte hij tweesporenopnames van bandjes, gevolgd door jingles en uiteindelijk ook werk als geluidstechnicus. In de jaren zeventig kwam hij bij Chris Stone van de Record Plant terecht:

The Who were cutting some vocals in Studio A, the lights were down really low and I was immediately impressed with the sound — it was one of the best monitoring systems that I’ve heard over the years.

— Messina over zijn eerste bezoek aan de Record Plant.[1]

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Messina was als geluidstechnicus en/of producent onder meer betrokken bij de volgende muziekalbums:[2]

Persoonlijk leven[bewerken | brontekst bewerken]

Messina trouwde in 2008 met zangeres Colleen, die hij leerde kennen toen ze in 1991 samen aan een album van haar bandje Sweetgrass werkten.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]