Jelte Cornelis Adrianus Marinus van Kluyve

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
J.C.A.M. van Kluyve
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Jelte Cornelis Adrianus Marinus van Kluyve
Geboren Zuidhorn, 4 december 1873
Overleden 1962?
Politieke functies
1910-1923 Burgemeester van Dinxperlo
1923-1938 Burgemeester van Nijkerk
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Jelte Cornelis Adrianus Marinus van Kluyve (Zuidhorn, 4 december 1873 - 1962?) was een Nederlandse burgemeester. Van Kluyve werd geboren als zoon van Jacob Abraham Willem van Kluijve, hoofdopzichter bij de Staatsspoorwegen, en Wietske Jelte Togtema.

Na het doorlopen van verschillende scholen werkte hij als volontair op de secretarie van de gemeente Havelte. Nadat hij als ambtenaar had gewerkt op de gemeentehuizen van 's-Heerenberg en Lichtenvoorde werd hij benoemd tot gemeentesecretaris van Dinxperlo. In 1910 werd hij burgemeester van de gemeente Dinxperlo. Van Kluyve was directeur van de Locaal Spoorweg Maatschappij Dinxperlo - Varsseveld, die de spoorlijn Varsseveld - Dinxperlo aanlegde. Op financieel gebied werkte Van Kluyve als kassier bij de Boerenleenbank en was hij inspecteur van de Coöperatieve Raiffeisenbank in Utrecht. Tevens was hij voorzitter van de Vereniging voor Volkshuisvesting en de vereniging voor Ziekenverpleging.

In 1923 werd Van Kluyve burgemeester van Nijkerk en zou dat blijven tot zijn eervol ontslag in 1938. Tijdens zijn burgemeesterschap werden de wegen verbeterd en kreeg Nijkerk een nieuwe zeesluis. Op zijn initiatief kreeg Nijkerk een nieuwe Eierhal. Verder Ook was hij 24 jaar bestuurslid van de ANWB. Bij zijn 25-jarig ambtsjubileum werd hem de Van Kluyvelantaarn aangeboden. De bijna vijf meter hoge lantaarn kreeg een plaats tegenover zijn woonhuis.[1] In Nijkerk was hij voorzitter van meerdere verenigingen.

Jelte van Kluyve trouwde met Johanna Wilhelmina Lucretia Contant en kreeg met haar twee kinderen. Voor zijn verdiensten werd hij onderscheiden als ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Herman Hattink
Burgemeester van Dinxperlo
1910-1923
Opvolger:
Hendrik Jan Verbeek


Voorganger:
jhr.mr. G.C.J. Van Reenen
Burgemeester van Nijkerk
1923-1938
Opvolger:
Zwaantinus Bruins Slot