João Havelange

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
João Havelange

Jean-Marie Faustin Goedefroid de Havelange (Rio de Janeiro, 8 mei 1916) is een voormalig Braziliaans sporter en als sportbestuurder het best bekend als langdurige voorzitter van de FIFA. Hij is een zoon van een Belgische vader.

Loopbaan[bewerken]

Als sporter[bewerken]

Ook was Havelange succesvol in verschillende sporten. Als zwemmer werd hij Braziliaans en Zuid-Amerikaans kampioen en nam deel aan de Olympische Zomerspelen van Berlijn. Tevens speelde mee met de Braziliaanse waterpoloploeg op de Olympische Zomerspelen van Helsinki in 1952.

Nationaal bestuurder[bewerken]

João Havelange heeft een diploma in de rechten en is uitvoerend beheerder van verschillende bedrijven. Van 1958 tot 1976 was hij voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond Confederação Brasileira de Desportos (CBD), en van 1955 tot 1963 lid van het Braziliaans Olympisch Comité

Internationaal bestuurder[bewerken]

Havelange is vooral bekend als voorzitter van de FIFA, een functie die hij 24 jaar uitoefende (van 1974 tot 1998). Hij werd opgevolgd door Sepp Blatter. Hij was van 1963 tot 2011 lid van het Internationaal Olympisch Comité.

Corruptie[bewerken]

Op 4 december 2011 kondigde hij zijn aftreden aan als IOC-lid, waarna een intern onderzoek op verdenking van fraude werd stopgezet. In 2012 publiceerde het gerecht van de Zwitserse stad Zug documenten over een corruptiezaak bij de FIFA die in mei 2010 was afgesloten met hoge boetes voor de oud-president van de FIFA Joao Havelange en zijn ex-schoonzoon Ricardo Tezera. Het tweetal had in 1995 miljoenen dollars smeergeld ontvangen van het marketingbureau ISMM/ISL.[1]

Vernoeming[bewerken]

In Brazilië staat het voor de Panamerikaanse Spelen van 2007 gebouwde Estádio In Olímpico João Havelange.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Tele Sport 12 juli 2012