FIFA

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor de gelijknamige voetbalspelserie, zie FIFA (computerspelserie).
Fédération Internationale de Football Association
FIFA
FIFA
Sport Voetbal
Regio Mondiaal
Algemene gegevens
Voorzitter Vlag van Zwitserland Sepp Blatter
Zetel FIFA-Strasse 20
8044 Zürich
Vlag van Zwitserland Zwitserland
Oprichtingsjaar 21 mei 1904
Structuur
Olympisch comité IOC
FIFA-hoofdkantoor in Zürich
FIFA-hoofdkantoor in Zürich
Website
Portaal  Portaalicoon   Sport
Voetbal

De Fédération Internationale de Football Association (FIFA) is de internationale organisatie voor de sport voetbal.

Geschiedenis[bewerken]

De organisatie is opgericht in Parijs waar, op uitnodiging van Robert Guérin, vertegenwoordigers van zeven voetbalbonden op 21 mei 1904 samen kwamen:

De Duitse voetbalbond meldde zich dezelfde dag per telegram als lid aan, en op 14 april 1905 werd de FA, de Engelse voetbalbond, lid. In 1909 werd Zuid-Afrika het eerste niet-Europese lid, in 1912 gevolgd door Argentinië en Chili. Op 25 mei 2012 werd Zuid-Soedan als 209e lid toegelaten.

Activiteiten[bewerken]

Organiseren[bewerken]

De FIFA organiseert en beheert grote internationale voetbaltoernooien, waaronder het Wereldkampioenschap voetbal (mannen en vrouwen) en de Confederations Cup. De FIFA stelt regels vast en organiseert het optreden van (assistent) scheidsrechters. Ook kan de FIFA optreden in arbitraire kwesties, zoals ze dat in 2001 deed inzake enkele dopinggevallen, door het opleggen van een boete of schorsing, dan wel door vrijspraak.

Stimuleren[bewerken]

Meer op de achtergrond stimuleert de FIFA de ontwikkeling van het voetbal in minder vermogende landen. Daarnaast reikt ze ook op een jaarlijks gala een aantal onderscheidingen uit, zoals die van Wereldvoetballer van het jaar.

Keuze toernooien[bewerken]

De FIFA wijst de organisatoren van de eindtoernooien aan tijdens een geheime stemming onder de leden van het uitvoeringsorgaan. Elke stemgerechtigde is vrij in zijn keuze, exacte selectiecriteria zijn niet bekend. De leden baseren zich onder meer op de offerte (het zogenaamde ‘bid-book’) van de kandidaatlanden, het officiële bezoek van een afvaardiging van de FIFA aan het land en een presentatie. In het bid-book prijst het land aan waarom het houden van de wedstrijden goed is voor het voetbal in het algemeen, het betreffende land en de FIFA. Ook staan in deze offerte alle condities waaronder dat land de wedstrijden wil en kan organiseren. Aangegeven wordt in hoeverre wordt voldaan aan de vooraf gestelde criteria zoals het aantal en de grootte van de stadions. Overigens kunnen ook combinaties van landen zich kandidaat stellen.

Spelregels[bewerken]

De FIFA is een van de organisaties die mee beslist over de wijziging van de spelregels van het voetbal. Spelregels kunnen alleen door de International Football Association Board worden gewijzigd. Deze organisatie bestaat uit de FIFA (vier stemmen, één mond) en de voetbalbonden van Engeland, Noord-Ierland, Schotland en Wales met elk één stem. Voor een spelregelwijziging zijn ten minste 6 stemmen nodig. Hierdoor kunnen wijzigingen alleen worden doorgevoerd met instemming van de FIFA.

Op het WK in Zuid-Afrika werd de FIFA bekritiseerd omdat het geen camerabeelden wil toepassen om bepaalde spelmomenten tijdens de wedstrijd te beoordelen. Voorzitter Sepp Blatter wil hiermee de spanning en emotie in het spel houden. Op het WK van 2014 werd voor het eerst doellijntechnologie gebruikt om te bepalen of een bal de doellijn passeert.

Leden[bewerken]

Behalve Monaco, Vaticaanstad, Kosovo, Micronesia, Kiribati, de Marshalleilanden, Nauru, Palau en Tuvalu, die wel ieder een nationale ploeg hebben, zijn alle onafhankelijke landen lid van de FIFA. Daarnaast is een aantal afhankelijke gebieden ook lid van de organisatie, net zoals Palestina. De vier landstreken van het Verenigd Koninkrijk hebben elk een aparte bond en fungeren als een zelfstandig optredend land (Wales, Noord-Ierland, Engeland en Schotland). Dit is tijdens de aansluiting van deze voetbalbonden als voorwaarde gesteld.

Een aantal landen en niet-erkende landen, die geen lid kunnen of mogen worden van de FIFA, hebben zich verenigd in de New Federations-Board, die geen banden heeft met de FIFA.

Confederaties[bewerken]

De continentale bonden van de FIFA

De FIFA heeft zes continentale bonden als lid:

Voorzitters[bewerken]

Voorzitters
Naam Nationaliteit Termijn
Robert Guérin 1906 year.jpg Robert Guérin Vlag van Frankrijk Frankrijk 1904-1906
Daniel Burley Woolfall 1908 year.jpg Daniel Burley Woolfall Vlag van Engeland Engeland 1906-1918
Carl Hirschman Vlag van Nederland Nederland 1918-1921
Jules Rimet in 1920.jpg Jules Rimet Vlag van Frankrijk Frankrijk 1921-1954
Rodolphe Seeldrayers.jpg Rodolphe William Seeldrayers Vlag van België België 1954-1955
Arthur Drewry.jpg Arthur Drewry Vlag van Engeland Engeland 1955-1961
Stanley Rous.jpg Sir Stanley Rous Vlag van Engeland Engeland 1961-1974
João Havelange.jpg João Havelange Vlag van Brazilië Brazilië 1974-1998
Sepp Blatter (2009).jpg Sepp Blatter Vlag van Zwitserland Zwitserland 1998 - heden

Sinds 1998 staat Sepp Blatter aan het roer als voorzitter van de bond. Hij is vanaf het begin van zijn aanstelling omstreden wegens verdenking van fraude en omkoperij. Op 26 januari 2015 stelde Michael van Praag zich kandidaat als opvolger en daarmee directe uitdager van Blatter.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]