Johannes de Limburgia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Johannes de Limburgia
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Land Arms of the Duke of Burgundy (1364-1404).svg Lage Landen
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Johannes de Lymburgia of Johannes de Limburgia, ook wel Johannes Vinandi, (werkzaam tussen 1408 - 1430) was een Vlaamse polyfonist afkomstig uit de Lage Landen.

Zijn naam wijst erop dat hij afkomstig was uit het hertogdom Limburg of misschien het stadje Limburg zelf.

Hij heeft gewerkt voor Luikse kerken en was onder meer succentor aan de Sint-Jan-de-Evangelistkerk in 1426. Omstreeks 1430 werkte hij in Italië, misschien in Venetië, Vicenza of Padua, steden waarvoor hij motetten schreef.

Zoals voor Arnoldus en Hugo de Lantins valt op dat een relatief groot aantal werken van hem bewaard is gebleven: een vijftigtal, waaronder een misordinarium in de Codices van Trente.

Misschien is hij de Johannes de Francia die in de jaren 1420 in Padua verbleef. In 1431 was hij in het paleis van bisschop Pietro Emiliani van Vicenza getuige bij de opstelling van het testament van een van de leden van de Emiliani-familie, bij wie hij mogelijk in dienst was.

Het meestal driestemmige oeuvre van de componist bestaat uit afzonderlijke misdelen (ordinaria), magnificats, hymnes en motetten.

Bronnen, noten en/of referenties
  • The New Grove Dictionary of Music and Musicians, Londen, 2001
  • Four Motets: The Song of Songs by Johannes de Lymburgia, Ann Lewis, Review author[s]: Liane Curtis Early Music, Deel 18, nr. 2 (mei 1990), blz 305-306
  • Johannes de Limburgia op hoasm.org