Jon Kabat-Zinn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jon Kabat-Zinn

Jon Kabat-Zinn (New York, 5 juni 1944) is een Amerikaans moleculair bioloog .

Hij is oprichter en voormalig directeur van de Stress Reduction Clinic van het gezondheidscentrum van de universiteit van Massachusetts, waaraan hij als hoogleraar was verbonden. Hij ontwikkelde aandachtstraining (Mindfulness), een techniek om mensen te leren omgaan met stress, angst, pijn en ziekte. Hij noemde zijn programma Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR).
Zijn missie is om aandachtstraining een plaats te geven binnen de reguliere geneeskunde en in de samenleving als geheel.[bron?]

Kabat-Zinn publiceerde verschillende wetenschappelijke artikelen over aandachtstraining en de klinische toepassingen ervan. Ook schreef hij een aantal boeken.

Leven[bewerken]

Kabat-Zinn werd geboren als Jon Kabat en is een zoon van de biomedicus Elvin Kabat en de schilder Sally Kabat. In 1971 promoveerde Kabat-Zinn in de moleculaire biologie aan het prestigieuze MIT. Daar studeerde hij bij Salvador Luria, aan wie in 1969 de Nobelprijs voor geneeskunde werd toegekend.
Hij is gehuwd met Myla Zinn, de dochter van Howard Zinn.

Werk[bewerken]

Kabat-Zinn heeft belangrijke bijdragen geleverd aan de moderne gezondheidszorg.[bron?] Hij deed onderzoek naar de interactie tussen lichaam en geest en naar de klinische toepassing van aandachtstraining voor mensen met chronische pijn en stressgerelateerde klachten. Ook geeft hij training aan (ex-)gedetineerden, zakenmensen en professionals in de gezondheidszorg.

In 1979 begon Kabat-Zinn met het doceren van Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) in de Stress Reduction Clinic van de Universiteit van Massachusetts. Hij werkte aanvankelijk met uitbehandelde patiënten met chronische pijn en/of stressklachten, om hen te leren omgaan met hun pijn en hun zorgen en verdriet daarover. MBSR is een acht weken durende cursus die de deelnemers leert op een andere manier met hun klachten om te gaan. Er wordt gebruikgemaakt van een combinatie van meditatie en hatha yoga, waarbij het er om gaat zich bewust te zijn van het moment ( "hier en nu"). In tal van gezondheidsinstellingen wereldwijd wordt MBSR toegepast.

Kabat-Zinn en zijn collega's hebben onderzoek gedaan naar de effecten van deze vorm van aandachtstraining op de hersenen en op de verwerking van emoties (in het bijzonder onder stress) en op het immuunsysteem. Kabat-Zinn publiceerde onder andere over het effect op psoriasis en bij borderline-patiënten.

Hij is lid van het bestuur van het Mind and Life Institute. Dit instituut bevordert de dialoog tussen de dalai lama (Tenzin Gyatso) en westerse wetenschappers met als doel meer inzicht te krijgen in de verschillende vormen van kennis en de aard van de geest, emoties en de werkelijkheid te doorvorsen.

Publicaties[bewerken]

  • Full Catastrophe Living: Using the Wisdom of Your Body and Mind to Face Stress, Pain and Illness (Delta, 1991)
  • Wherever You Go, There You Are: Mindfulness Meditation in Everyday Life (Hyperion, 1994)
  • Everyday Blessings: The Inner Work of Mindful Parenting (Hyperion, 1997). (met Myla Kabat-Zinn)
  • Coming to Our Senses (Hyperion, 2005)
  • Mindfulness for Beginners: Reclaiming the Present Moment - and Your Life (Sounds True, 2012)

Externe links[bewerken]