Jos Rijken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jos Rijken
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 14 maart 1931
Geboorteplaats GemondeBewerken op Wikidata
Overleden 8 juni 2019
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Genre(s) HaFaBramuziek
Beroep componist en dirigent
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Jos Rijken (Gemonde, 14 maart 19318 juni 2019[1]) was een Nederlands componist en dirigent.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Na zijn muziekstudie werd Rijken dirigent van verschillende fanfareorkesten in de provincies Limburg en Brabant. Vanaf 1962 was hij dirigent bij de Fanfare St. Nicolaas Broekhuizen en won met dit orkest het concours in Grathem en twee maanden later werd hij met dit orkest Limburgs kampioen in Valkenburg binnen de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen. In januari 1985 werd hij met de fanfare St. Nicolaas Broekhuizen landskampioen in de 1e afdeling van sectie fanfare van de Federatie van Katholieke Muziekbonden in Nederland. In 1996 gaf Rijken na 34 jaar de dirigeerstok aan Jan Bartels over.

Hij was verder dirigent van de Fanfare "St. Cecilia", Maashees (1974-1992), Fanfare Broekhuizenvorst en Ooyen, Fanfare Vriendenkring Swolgen, Muziekvereniging Concordia Meterik, Fanfare Sint Aldegondis Maasbree de Harmonie en Drumband St. Jan Wanroij, Harmonie "De Herleving", Vierlingsbeek, Koninklijke Harmonie "St. Cecilia", Tegelen en Stadsharmonie Oefening Baart Kunst Ravenstein. Hij was ook dirigent van het Jeugdorkest fanfare B.B.S.V. (Broekhuizen, Broekhuizenvorst, Swolgen en Vierlingsbeek) de voorganger van het Jeugdorkest "BMBM", Maashees, die hij van 1977 tot 1992 dirigeerde. Met dit orkest was hij onder andere ook op het "Jeugdmuziekfestival te Neerpelt"

Tegenwoordig is hij dirigent van het Senioren Orkest Rick, een onderdeel van het “Regionaal Instituut Cultuur en Kunsteducatie” in Weert.

Hij was sinds 1955 gehuwd met Betsy Stoof.

Rijken is niet alleen met zijn bewerking van Graf Waldersee van Louis Oertel (1866-1924), die o.a. door de Marinierskapel der Koninklijke Marine o.l.v. van Johannes Petrus Laro in 1969 op lp werd opgenomen, bekend geworden, maar ook door zijn eigen werken voor harmonie- en fanfareorkest.

Composities[bewerken | brontekst bewerken]

Werken voor harmonie- en fanfareorkest[bewerken | brontekst bewerken]

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Wolfgang Suppan, Armin Suppan: Das Neue Lexikon des Blasmusikwesens, 4. Auflage, Freiburg-Tiengen, Blasmusikverlag Schulz GmbH, 1994, ISBN 3-923058-07-1
  • Paul E. Bierley, William H. Rehrig: The heritage encyclopedia of band music : composers and their music, Westerville, Ohio: Integrity Press, 1991, ISBN 0-918048-08-7

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Overlijdensbericht in De Limburger via mensenlinq.nl