Kabinet-Pawlak I

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kabinet-Pawlak I
Kabinet in Polen Vlag van Polen
Kabinet-Pawlak I
Premier Waldemar Pawlak
Start 5 juni 1992
Eind 10 juli 1992
Voorganger Kabinet-Olszewski
Opvolger Kabinet-Suchocka
Staatshoofd Lech Wałęsa
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Het eerste kabinet-Pawlak was de Poolse interim-regering die na de val van het kabinet-Olszewski op 5 juni 1992 aantrad. De leider van de agrarische Poolse Volkspartij (PSL), Waldemar Pawlak, werd die dag op voordracht van president Wałęsa door de Sejm tot premier benoemd met de opdracht een nieuwe regering van christendemocraten, liberalen en boeren te formeren. Hij kreeg daarbij de steun van de tegenstanders van Olszewski: UD, SLD, PSL, KPN, KLD en PPG.

De formatiepoging mislukte en op 7 juli bood Pawlak zijn ontslag aan de president aan. Op 10 juli werd Hanna Suchocka als premier aangesteld en één dag later werd het kabinet-Suchocka beëdigd. Daarmee had de regeringsperiode van Pawlak, de kortste sinds de omwenteling, slechts 33 dagen geduurd en deze staat daarom ook bekend als "de 33 dagen van Pawlak". Pawlak zou in de jaren 1993-1995 terugkeren als premier van het kabinet-Pawlak II.

De Poolse grondwet bepaalt dat tijdens een formatieperiode de nieuwe premier al in functie is, maar de overige leden van de vorige regering demissionair in functie blijven. Daarom was het kabinet-Pawlak qua samenstelling bijna identiek aan zijn voorganger. Alleen de ministers Macierewicz (Binnenlandse Zaken), Szeremietiew (Defensie) en Włodarczyk (kabinetschef van de regering) werden door Pawlak naar huis gestuurd.

Samenstelling (voor zover afwijkend van de vorige regering)[bewerken | brontekst bewerken]

Ministerie Minister Partij Ambtsperiode
van tot
Voorzitter van de Ministerraad Pawlak, Waldemar Waldemar Pawlak PSL 5 juni 1992 10 juli 1992
Minister van Binnenlandse Zaken Milczanowski, Andrzej Andrzej Milczanowski (a.i.) geen 20 juni 1992 11 juli 1992
Minister van Defensie Onyszkiewicz, Janusz Janusz Onyszkiewicz (a.i.) UD 5 juni 1992 11 juli 1992
Kabinetschef van de regering Łuczak, Aleksander Aleksander Łuczak (a.i.) PSL 20 juni 1992 11 juli 1992