Karl Pilkington

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Karl Pilkington

Karl Pilkington (23 september 1972) is een Britse podcaster, auteur en voormalig radioproducer. Hij is geassocieerd met Ricky Gervais en Stephen Merchant.

Biografie[bewerken]

Pilkington is het meest bekend voor het producen en co-presenteren van The Ricky Gervais Show op Xfm London in de periode tussen 2001 en 2005, voor de daaropvolgende podcasts van The Ricky Gervais Show en de daarvan geadapteerde tekenfilmversie op het kanaal HBO.

Pilkington was oorspronkelijk alleen de producent van The Ricky Gervais Show, maar werd langzamerhand steeds vaker persoonlijk bij de uitzendingen betrokken vanwege zijn droge uitspraken en opmerkelijke wereldvisie. Uiteindelijk werd hij het centrale figuur van de uitzendingen, waarin zijn bizarre anekdotes en theorieën vaak worden uitgelachen door Gervais en Merchant. Een running gag is dat er vaak met de vorm van zijn hoofd gespot wordt, dat Gervais graag vergelijkt met een sinaasappel. Via het succes van The Ricky Gervais Show is hij onbedoeld uitgegroeid tot een cultfiguur.

Daarna stond hij centraal in de reisdocumentaire van Sky1, An Idiot Abroad, die in België en Nederland werd uitgezonden op Discovery Channel. Een spin-off genaamd The Moaning of Life, zonder Gervais en Merchant, werd uitgezonden in 2013. Momenteel speelt hij zijn eerste acteerrol als Dougie in Gervais' televisieserie Derek.

Pilkington heeft sinds 1994 een relatie met Suzanne en woont samen.