Kathleen Zellner

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kathleen Zellner
Kathleen Zellner
Algemene informatie
Volledige naam Kathleen Edrie Zellner-Thomas
Geboren Midland, Texas
Nationaliteit Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Beroep advocaat
Website Law Offices of Kathleen T. Zellner
Portaal  Portaalicoon   Mens en maatschappij

Kathleen Zellner (geboren te Midland, Texas, 1949/1950[1]) is een Amerikaanse advocaat die zich voornamelijk inzet voor potentieel onterecht veroordeelden. In Nederland werd ze bekend door haar hoofdrol in het tweede seizoen van de Amerikaanse documentaire-serie 'Making a Murderer' waarin de zaken van voor moord veroordeelde Steven Avery en Brendan Dassey op de voet worden gevolgd. Zellner staat hierin Steven Avery bij en beweert dat haar cliënt onschuldig is van de moord op Teresa Halbach, een fotografe die plotseling verdween na een afspraak met Avery. Andere bekende zaken van Zellner zijn de zaak tegen Ryan Ferguson, Kevin Fox en Melissa Calusinski.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Kathleen Zellner is geboren in Midland, Texas in een gezin van zeven kinderen. Haar vader was geoloog en haar moeder was een apotheker die later verpleegkundige werd. Toen ze negen was verhuisde het gezin naar het plaatsje Bartlesville in Oklahoma. Zellner studeerde aan de Universiteit van Marquette in Wisconsin, de Universiteit van Missouri en slaagde uiteindelijk aan de Universiteit van Concordia in Montréal, Canada. In 1981 behaalde ze haar Juris Doctor aan de rechtenfaculteit van de Universiteit van Noord-Illinois.

Haar echtgenoot is handelaar met een doctoraat in de economie. Samen hebben ze een dochter, ook een advocaat.[2]

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

In 1990 vertegenwoordigde Zellner, toen nog openbaar verdediger, seriemoordenaar Larry Eyler. Eyler werd destijds verdacht van de verkrachting van en moord op tientallen jongeren, maar beweerde onschuldig te zijn van de misdrijven waarvoor hij vastzat. In 1991 biechtte Eyler aan Zellner op dat hij schuldig was van de tientallen verdenkingen. Zellner bleef Eyler bijstaan tot zijn dood in 1994 en deed pogingen om Eyler vrij te krijgen. Na Eyler's overlijden deelde Zellner Eyler's bekentenissen met de nabestaanden. Het bijstaan van iemand die achteraf toch schuldig bleek te zijn heeft Zellner doen besluiten geen zaken meer aan te nemen waarvan ze niet zeker weet dat de gevangene onschuldig is.

In 1991 begon Zellner haar eigen advocatenkantoor, Kathleen T. Zellner & Associates, in Downers Grove, Illinois. Haar kantoor richt zich met name op potentiële justitiële dwalingen, mishandeling van gevangenen, en schendingen van burgerrechten. Zellner heeft al vele onterecht veroordeelden vrij weten te krijgen.[3][4]

Sinds 2016 heeft Zellner zo'n 90 miljoen dollar aan compensatie gewonnen met haar zaken.[5] In 2012 won Zellner de "Pursuit of Justice" erkenning van de American Bar Assocation.[6]

Overzicht van Zellner's bekendere zaken
Client Veroordeeld voor Jaar bijgestaan Resultaat Reden vrijspraak Opmerkingen
Larry Eyler Moord 1990-1994 Afgewezen, hoger beroep - Zellner ging in beroep na uitspraak. Eyler overleed tijdens bijstaan.
Ronnie Bullock Aanranding kinderen 1993-1994 Vrijspraak Nieuw DNA-bewijs
Edwin Jones Moord ?-1998 Afgewezen[7] -
Kevin Fox Moord, verkrachting 2005 Vrijspraak Nieuw DNA-bewijs Bekend van ID Discovery's "I Witness"
Jerry Hobbs Moord ?-2010 Vrijspraak Nieuw DNA-bewijs
James Edwards Moord 2005-2012 Vrijspraak van moord Nieuw DNA-bewijs Edwards zit nog steeds vast voor andere misdrijven.
Alprentiss Nash moord, overval ?-2012 Vrijspraak Nieuw DNA-bewijs
William Clarke Moord ?-2013 Afgewezen - Clarke komt in aanmerking voor vervroegde vrijlating in 2068.[8]
Ryan Ferguson Moord 2009-2013 Vrijspraak Ingetrokken getuigeverklaring Bekend van documentaire Dream/Killer.
Christy Lentz Moord ?-2015 Afgewezen[9] - Lentz komt in aanmerking voor vervroegde vrijlating in 2059.
James Bates Moord ?-2020 Vrijspraak teruggedraaid - Zellner krijgt vrijspraak, maar Bates wordt later alsnog schuldig bevonden.
Zellner klaagt Staat tevergeefs aan voor samenzwering tegen Bates.
Melissa Calusinski Moord ? - heden(?) Afgewezen - Onduidelijk of Zellner Calusinski nog bijstaat
Steven Avery Moord 2016 - 2021 Afgewezen[10] - Bekend van Netflix' "Making a Murderer"

In de media[bewerken | brontekst bewerken]

In 2015 verscheen Zellner in Dream/Killer, een documentaire over Ryan Ferguson, een man uit Columbia in de Verenigde Staten die vastzat voor de moord op Kent Heitholt. Ferguson's vaders' verwoede pogingen om zijn zoon vrij te krijgen leiden hem uiteindelijk naar, onder andere, Kathleen Zellner.

In 2018 verscheen Zellner in het tweede seizoen van Making a Murderer, een documentaire-serie rondom Steven Avery, een man uit Wisconsin die beweert onschuldig vast te zitten voor de moord op fotografe Teresa Halbach. De serie laat zien hoe Zellner verscheidene forensisch experts raadpleegt in aanloop naar het indienen van een motie om Avery's veroordelingen ongedaan te maken. De serie eindigt nadat Zellner's motie wordt afgewezen en Zellner plannen maakt om deze afwijzing aan te vechten.