Kattengras

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kat in de ban van kattengras: likkend, snuffelend, happend
Kat in de ban van kattengras
Kattengras
Kattengras

Kattengras is de term voor verschillende soorten grasachtigen die in de handel zijn als bijvoeding voor huiskatten. Kattengras heeft geen farmaceutische werking en moet niet verward worden met het mild hallucinogene kattenkruid.

Functie[bewerken | brontekst bewerken]

Over het algemeen wordt aangenomen dat het eten van gras het voor katten gemakkelijker zou moeten maken om onverteerbare haarballen en dierlijke resten die in het spijsverteringskanaal van de kat zijn terechtgekomen uit de maag te krijgen.[1] Een groot deel van dit haar gaat door het maag-darmkanaal, maar als er te veel haar is, kan het gaan klonteren en in het ergste geval leiden tot een verstopping.

Ook wordt aangenomen dat katten kattengras eten om foliumzuur binnen te krijgen. Foliumzuur is belangrijk voor katten voor de aanmaak van hemoglobine. Deze stof vervoert het zuurstof in het bloed en voorkomt bloedarmoede.[2]

Een andere reden die genoemd wordt is het bestrijden van bacteriën en parasieten.[3]

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Botanisch gezien is kattengras meestal gras, gewoonlijk zoet gras in de vorm van jonge planten (tarwe, rogge, gerst, haver).[4]

Risico's[bewerken | brontekst bewerken]

Er worden ook risico's genoemd omtrent het eten van kattengras.[5]

  • Gras kan vast komen te zitten in de keel/neus van de kat
  • Niet elk gras is geschikt:
    • Harde grassoorten kunnen de maag irriteren
    • Hard gras kan scherpe randen hebben en kleine bloedingen veroorzaken

Vergelijkbare kattenkruiden[bewerken | brontekst bewerken]

Andere kruiden die door de kat gegeten worden:

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. (en) Eating Your Greens: The Basics of Cat Grass. News & Publications (31 oktober 2019). Gearchiveerd op 4 juli 2020. Geraadpleegd op 4 juli 2020.
  2. Waarom eten katten gras en is kattengras slecht voor je kat?. Vitakraft Nederland. Geraadpleegd op 4 juli 2020.
  3. (en) Jason Daley, Researchers Think They Know Why Cats Eat Grass. Smithsonian Magazine. Gearchiveerd op 8 juni 2020. Geraadpleegd op 4 juli 2020.
  4. Wat is kattengras en waarom eten katten het. CutieCat.NL (24 juni 2020). Gearchiveerd op 25 juni 2020. Geraadpleegd op 4 juli 2020.
  5. Marilyn, Wat is kattengras en is dit goed of slecht voor je kat?. Catmoneo (30 augustus 2017). Gearchiveerd op 4 juli 2020. Geraadpleegd op 4 juli 2020.