Kitty Kielland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Kitty Lange Kielland)
Kitty Kielland
Portret van Kitty Kielland door Harriet Backer, 1883, Nationaal Museum voor Kunst, Architectuur en Design, Oslo
Persoonsgegevens
Volledige naam Kitty Lange Kielland
Geboren 8 oktober 1843
Overleden 1 oktober 1914
Geboorteland Vlag van Noorwegen Noorwegen
Nationaliteit Noors
Oriënterende gegevens
Stijl(en) realistische landschappen
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Kitty Lange Kielland (Stavanger, 8 oktober 1843 - Kristiania, 1 oktober 1914) was een Noors kunstschilderes. Ze werd vooral bekend door haar realistische landschappen.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Kitty Kielland werd geboren in een welvarende koopmansfamilie en een kunstminnend milieu. Ze was de oudere zus van schrijver Alexander Kielland en dus tante van diens dochter Beate Kielland, vrouw van schrijver Vilhelm Krag. Pas op haar dertigste, in 1873, kreeg ze -als vrouw- toestemming om een serieuze artistieke opleiding te gaan volgen, Ze ging naar Karlsruhe en trad daar in de leer bij Hans Fredrik Gude, die haar opleidde in de realistische landschapsschilderkunst. In 1875 ging ze naar München, waar ze aansloot bij een kleine kolonie Noorse kunstschilders en waar haar landgenoot Eilif Peterssen een tijd lang als haar leermeester optrad.

In 1876 keerde Kielland terug naar Noorwegen en vestigde zich in Jæren, waar ze typisch Noorse, verlaten landschappen schilderde, vaak in een sombere sfeer. In 1879 verhuisde ze naar Parijs, samen met een aantal andere Noorse kunstenaars. Daar werd ze geïnspireerd door landschapsschilder Léon Germain Pelouse en kregen haar werken meer lichtheid en een meer romantische stijl. In 1889 keerde ze definitief terug naar haar vaderland, waar haar late werk sterk beïnvloed zou worden door J.F. Willumsen.

Kielland stond ook bekend als een voorvechtster van vrouwenrechten, meer in het bijzonder ook in de kunst. Na de eeuwwisseling zou ze allengs steeds minder gaan schilderen. Na jarenlang aan dementie te hebben geleden overleed ze in 1914, 70 jaar oud. Diverse van haar werken zijn te zien in het Nationaal Museum te Oslo en het Stavanger Museum.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur en bron[bewerken | brontekst bewerken]

  • Stephen Farthing: 1001 Schilderijen die je gezien moet hebben. Librero, 2012, blz. 491. ISBN 978-90-8998-209-4

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Kitty Kielland.