Klein heksenkruid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Klein heksenkruid
Klein heksenkruid
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Clade:Tracheophyta (Vaatplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Rosiden
Orde:Myrtales
Familie:Onagraceae (Teunisbloemfamilie)
Geslacht:Circaea (Heksenkruid)
Soort
Circaea × intermedia
Ehrh. (1789)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Klein heksenkruid (Circaea × intermedia) is een vaste plant uit de teunisbloemfamilie (Onagraceae). Het is de steriele bastaard van groot heksenkruid en alpenheksenkruid. De plant komt in Nederland voor in Middachten en Winterswijk. In België is de soort zeer zeldzaam in het Maasgebied en in de Ardennen.

Ecologie[bewerken | brontekst bewerken]

Klein heksenkruid staat op licht tot matig beschaduwde, vochtige, stikstofrijke, zwak zure tot kalkhoudende zandgrond. Ze groeit in loof- en naaldbossen, in struwelen en aan zandige oevers van bosbeken. De bastaard vormt geen goed stuifmeel en blijft doorbloeien zonder goed zaad te zetten. Wel vindt er sterke vegetatieve uitbreiding plaats door de loslatende winterknoppen. Ze wordt ook als tuinplant te koop aangeboden en verwildert makkelijk uit weggeworpen tuinafval. Klein heksenkruid is door zijn steriliteit en de 2-lobbige stempel goed te onderscheiden. Evenals alpenheksenkruid heeft deze soort vroeger een rol gespeeld bij hekserij en toverkunst en werd medicinaal gebruikt.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Een noordelijke uitloper van het Midden-Europese deel van het areaal bereikt nog juist Nederland. De natuurlijke vindplaatsen in Nederland, waar de plant overigens slechts door groot heksenkruid vergezeld wordt, zijn beperkt tot vochtig loofbos langs beken en betreffen momenteel Middachten en Winterswijk. Lang geleden werd Klein heksenkruid ook aangetroffen in Zuid-Limburg.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Bronvermelding[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Circaea × intermedia van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.