Konstancja Czartoryska

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Konstancja Czartoryska
Konstancja Czartoryska, geportretteerd door Marcello Bacciarelli
Algemene informatie
Geboren 29 januari 1696/1700
Warschau, Pools-Litouwse Gemenebest
Overleden 27 oktober 1759
Familie
Partner(s) Stanisław Poniatowski
Kinderen Kazimierz, Franciszek, Aleksander, Ludwika, Izabella Stanislaus, Andrzej en Michał Jerzy Poniatowski

Konstancja Czartoryska (Warschau, 29 januari 1696/1700 - 27 oktober 1759) was een Poolse edelvrouwe en was de moeder van de Poolse koning Stanislaus August Poniatowski. Ze speelde een belangrijke rol in de Familia.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Konstancja Czartoryska was een dochter van Kazimierz Czartoryski en Izabela Elżbieta Morsztyn. Op 14 september 1720 huwde ze met Stanisław Poniatowski. Het huwelijk was gearrangeerd met de hulp van Jakub Henryk Flemming als alliantie tussen de adellijke families Poniatowski en Czartoryski. Konstancja Czartoryska verkreeg grote invloed in haar nieuwe familie en ze wordt gezien als de drijvende kracht achter de politieke carrières van haar man en haar broers. Na de dood van koning August II van Polen groeide ze uit tot een van de machtigste figuren van de Familia tijdens het interregnum.

Gedurende de Poolse Successieoorlog verbleef ze in Gdańsk en ondanks aandringen van de Franse ambassadeur bleef ze August III van Polen als koning steunen. In de jaren na de successieoorlog bleef ze een actieve rol houden in de Familia. In 1753 werd Konstancja Czartoryska door de vrouw van de Franse ambassadeur, gravin De Broglie, beschuldigd van het vergiftigen van L.A Duperron de Castér. Twee jaar later verloor ze haar politieke invloed in de Familia vanwege dat ze tegen de Poolse deelname was aan de Zevenjarige Oorlog.

Kinderen[bewerken | brontekst bewerken]

Konstancja Czartoryska kreeg in totaal elf kinderen in haar huwelijk met Stanisław Poniatowski: