Krug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Krug is een klein maar belangrijk champagnehuis. Het werd in 1843 in Reims gevestigd door Johann-Joseph Krug (geboren in 1800 in Mainz, Duitsland). Tegen 1893 bezat de firma de huidige, bescheiden kelders rond het plein waaraan de familie Krug nog altijd woont. Hoewel leden van de vijfde en zesde generatie van de familie nog altijd de wijnen maken, is het wijndomein sinds 1999 in bezit van Louis Vuitton Moët Hennessy.

Krug maakt geen basis Non Vintage, maar specialiseert zich volledig in "de cuvées prestige" waarvan de "Grande Cuvée" het vlaggeschip is. De wijnen worden in de regio beschouwd als behorend tot de hoogste categorie (Champagne kent geen classificatie als die van Bordeaux). Als enige domein in Champagne laat Krug de volledige productie op vat fermenteren. De "Grand Cuvée" wordt gemaakt van zes tot negen verschillende jaargangen.

In 1971 kocht Krug de wijngaard "Clos des Mesnil", een wijngaard van minder dan 2 ha, en plantte daarop nieuwe wijnstokken. De aangeplante chardonnay druiven leveren één van de zeldzame wijnen van één wijngaard uit de Champagne, met 1979 als eerste jaargang. Enkele jaren later besloot Krug een "blanc de noirs" (witte wijn van blauwe druiven) te maken en koos hiervoor de wijngaard "Clos d'Ambonnay", 0,68 ha groot, aangeplant met pinot noir. De wijngaard was al bijna vijftig jaar in bezit, maar de druiven werden niet apart gevinifieerd tot aan de jaargang 1995. De wijn werd op de markt gebracht tegen een releaseprijs waarmee deze onmiddellijk behoorde tot de duurste wijnen van de wereld.

Externe link[bewerken]