Kuusalu (gemeente)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kuusalu
Gemeente in Estland Vlag van gemeente
Vlag van de gemeente Kuusalu
Situering
Provincie Harjumaa
Coördinaten 59° 27′ NB, 25° 26′ OL
Algemeen
Oppervlakte 709,5 vierkante kilometer[1]
Inwoners
(1 januari 2023)
6.380[2]
(9 inw./km²)
Overig
Website www.kuusalu.ee
Foto's
De kerk van de hoofdplaats Kuusalu
De kerk van de hoofdplaats Kuusalu
Portaal  Portaalicoon   Baltische staten

Kuusalu (Estisch: Kuusalu vald) is een gemeente in de Estische provincie Harjumaa met 6.380 inwoners op 1 januari 2023[2] en als hoofdplaats Kuusalu. Het gemeentehuis staat echter in Kiiu.

De gemeente ligt aan de Finse Golf. Sinds het samengaan met de landgemeente Loksa (Loksa vald) in 2005 is Kuusalu in oppervlakte de grootste gemeente in de provincie. Tot het grondgebied behoren sindsdien ook de eilanden Pedassaar, Mohni, Hara en Haldi, die alle onbewoond zijn. De stadsgemeente Loksa wordt aan de landzijde volledig omsloten door Kuusalu.

In de hoofdplaats Kuusalu staat een kerk die gewijd is aan Sint-Laurentius. Het wapen van Kuusalu laat het rooster zien waarop Laurentius werd gemarteld.[3]

De gemeente met omliggende gemeenten, situatie begin 2017. Later in dat jaar ging de gemeente Vihula op in de gemeente Haljala

Plaatsen[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeente telt 67 nederzettingen, waarvan er drie wat groter zijn en de status van alevik (vlek) hebben: Kuusalu, Kiiu en Kolga.

De 64 dorpen (Estisch: küla) zijn: Allika, Andineeme, Aru, Haavakannu, Hara, Hirvli, Ilmastalu, Joaveski, Juminda, Kaberla, Kahala, Kalme, Kasispea, Kemba, Kiiu-Aabla, Kodasoo, Koitjärve, Kolga-Aabla, Kolgaküla, Kolgu, Kõnnu, Kosu, Kotka, Külmaallika, Kupu, Kursi, Kuusalu (dorp), Leesi, Liiapeksi, Loksa, Mäepea, Murksi, Mustametsa, Muuksi, Nõmmeveski, Pala, Pärispea, Parksi, Pedaspea, Põhja, Pudisoo, Rehatse, Rummu, Salmistu, Saunja, Sigula, Sõitme, Soorinna, Suru, Suurpea, Tammispea, Tammistu, Tapurla, Tõreska, Tsitre, Turbuneeme, Uuri, Vahastu, Valgejõe, Valkla, Vanaküla, Vihasoo, Viinistu en Virve.

Geboren in Kuusalu[bewerken | brontekst bewerken]

In Aru: Veljo Tormis (1930-2017), componist

Zie de categorie Landgemeente Kuusalu van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.