Landskrona (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Landskrona
Plaats in Zweden Vlag van Zweden
Landskrona (Skåne)
Landskrona
Situering
Landschap Skåne
Län Skåne län
Gemeente Landskrona
Coördinaten 55° 52′ NB, 12° 50′ OL
Algemeen
Oppervlakte 12,81 km²
Inwoners
(2005)
28670
Portaal  Portaalicoon   Zweden

Landskrona is een stad en de hoofdplaats in een gelijknamige gemeente Landskrona in de Zweedse provincie Skåne län.

De stad heeft een inwoneraantal van 28670 (2005) en een oppervlakte van 1218 hectare. De stad ligt aan de Øresund. De afstand tot het centrum van Kopenhagen is 25 kilometer. Tot 1993 was er een veerbootlijn naar Kopenhagen, tegenwoordig duurt het een uur met de trein naar de Deense hoofdstad. Voor 1658 was de stad Deens, in 1720 werd deze formeel Zweeds.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Bezienswaardig zijn de citadel van de stad, met de gevangenis waarin Hilda Nilsson gevangen zat tot haar dood, het Landskrona museum met onder andere handwerk uit de stad en de Landskrona konsthall voor moderne en hedendaagse kunst met het beeldenpark Kaptensgårdens skulpturpark. Zwedens eerste vliegtuigfabriek ligt ook in de stad.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

De voetbalclub Landskrona BoIS heeft gedurende 34 seizoenen gespeeld in de hoogste Zweedse voetbalcompetitie, Allsvenskan. Tijdens de 4 seizoenen 2002-2005 trok de club bij thuiswedstrijden gemiddeld 6400 bezoekers.

Verkeer en vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

In een rechte lijn is het slechts 25 kilometer naar het centrum van Kopenhagen. Voorheen ging er een veerdienst naar de Deense hoofdstad, nu kan men de trein nemen (reistijd: een uur, ofwel 50 minuten naar de luchthaven van Kopenhagen, Kastrup; de grootste in Scandinavië).

Bij de plaats lopen de E6/E20 en Riksväg 17.

Er is een veerdienst van Landskrona naar het nabijgelegen eiland Ven. Sinds 27 september 2003 verbinden trolleybussen het centrum met het nieuwe spoorwegstation.

De stad heeft verder ook een overslaghaven.

Klimaat[bewerken | brontekst bewerken]

De winters zijn zacht in vergelijking met Stockholm, en helemaal in vergelijking met het noorden van Zweden. Elke winter sneeuwt het, maar de sneeuw blijft zelden lang liggen. De gemiddelde temperatuur in januari is precies 0° C, in juli en augustus is het rond de 17° C.

Geboren in Landskrona[bewerken | brontekst bewerken]

De Sofia Albertina kerk in Landskrona
De oude watertoren van Landskrona

Sportverenigingen in de stad[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Landskrona op Wikimedia Commons.