Ridderorden in Albanië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De opmaak van dit artikel is nog niet in overeenstemming met de conventies van Wikipedia. Mogelijk is ook de spelling of het taalgebruik niet in orde. Men wordt uitgenodigd deze pagina aan te passen.

Dit is een lijst van ridderorden van Albanië

De Constantinische orde[bewerken | brontekst bewerken]

De oudste uit Albanië afkomstige ridderorde is de merkwaardige, en vrijwel zeker mythische, "Constantinische Orde". Een ridderorde uit de dagen van Constantijn de Grote en de Byzantijnse Comnenen zou ononderbroken eeuwenlang hebben bestaan en "bezit" zijn van het Huis van Angelus Flavius. Er zijn geen bronnen die deze bewering staven. De eerste historische figuur op de lange lijst van Grootmeesters is de in 1479 gestorven Andrea II Angelus die postuum Prins van Macedonië en Hertog van Durazzo en Drivasto (in Albanië) werd genoemd. De leden van de Albanese clan van Angelus Flavius waren guerrillastrijders van Albanese adel die onder leiding van Skanderbeg tegen de Turken vochten.

Na de val van het Osmaanse Rijk[bewerken | brontekst bewerken]

Albanië was na de val van Constantinopel eeuwenlang een min of meer feodaal bestuurd deel van het Osmaanse Rijk. In 1914 werd het kortstondig een Prinsdom onder de regering van de Duitse Prins Wilhelm zu Wied, daarna een Prinsdom met een vacante troon, een republiek en toen een koninkrijk onder de voormalige President Zog I van Albanië. De Italianen veroverden het land in 1939 en installeerden hun eigen regering. De Italiaanse Koning werd ook Koning van Albanië. In 1944 bevrijden de Albanezen zichzelf en werd het land een Volksrepubliek. In 1994 werd Albanië bevrijd van de communistische dictatuur en werd het land voor de zesde maal in een eeuw omgedoopt, nu tot de "Republiek Albanië".

In de loop der jaren verleenden de Albanese regeringen deze ridderorden.

Het Prinsdom Albanië 1914-1925[bewerken | brontekst bewerken]

De Republiek Albanië 1925-1928[bewerken | brontekst bewerken]

Het Koninkrijk Albanië 1928-1939[bewerken | brontekst bewerken]

Het Koninkrijk Albanië onder Italiaans bestuur 1939-1943[bewerken | brontekst bewerken]

De Volksrepubliek Albanië 1944-1991[bewerken | brontekst bewerken]

De volksrepubliek nam het model van de socialistische orden over.

Republiek Albanië 1996-heden[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]