Lloyd (automerk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lloyd LP600

Lloyd was een Duits automerk, oorspronkelijk geproduceerd door NAMAG (Norddeutsche Automobil und Motoren AG) te Bremen.

Geschiedenis[bewerken]

Ontstaan[bewerken]

De rederij Norddeutscher Lloyd financierde de firma NAMAG, die daarom vanaf 1906 de merknaam Lloyd gebruikte voor zijn auto's. Aanvankelijk bouwde men een elektrische auto in licentie van het Franse merk Krieger, vanaf 1908 ook een door een benzinemotor aangedreven auto. Ondanks de kwaliteit bleef succes uit en fuseerde NAMAG in 1914 met Hansa om Hansa-Lloyd te vormen. Vanaf dat moment werden de Lloyds verkocht als Hansa-Lloyd. De fabriek werd overgenomen door Borgward in 1929.

Tweede leven[bewerken]

Lloyd LP300, bijgenaamd Leukoplast Bomber

In 1949 besloot Borgward de naam Lloyd weer te gebruiken voor een serie dwergauto's. Daartoe werd de Lloyd Maschinenfabrik G.m.b.H. opgericht, die in Bremen op het fabrieksterrein van Goliath kwam te staan.

De eerste auto, de Lloyd LP300, kreeg in Duitsland de bijnaam Leukoplast Bomber, alsof hij met Leukoplast kleefpleisters aan elkaar was geplakt. Deze auto, uitgerust met een 300cc motor, had namelijk aanvankelijk een carrosserie van kunstleer en hout. Die werd langzamerhand vervangen door een volledig stalen carrosserie.

Lloyd Arabella

In 1959 werd de Lloyd Arabella geïntroduceerd. Op elke geproduceerde auto leed de fabriek verlies. Na korte tijd bleek er een fout in de auto te zitten, waardoor de Arabella, die toch al met verlies werd gemaakt, moest worden gerepareerd door de fabriek. Hierdoor kreeg de merknaam een flinke deuk. In 1961 ging het Borgward concern ten onder, waardoor ook de Lloyd niet meer geproduceerd werd.