Mahinda Rajapaksa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mahinda Rajapaksa
Mahinda Rajapaksa in 2006
Mahinda Rajapaksa in 2006
5e president van de Democratisch Socialistische Republiek van Sri Lanka
Ambtstermijn 19 november 2005 - heden
Premier Ratnasiri Wickremanayake
Voorganger Chandrika Kumaratunga
Geboren 18 december 1945
Geboorteplaats Hambantota
Partner Shiranthi Rajapaksa (geboren Wickremesinghe)
Politieke partij UPFA (SLFP)
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Mahinda Rajapaksa (Hambantota, 18 december 1945) is sinds 21 november 2005 de vijfde president van de Democratisch Socialistische Republiek van Sri Lanka. Hij behoort tot de Sri Lankaanse Vrijheidspartij.

Carrière[bewerken]

Rajapaksa is een bekend Sri Lankaans politicus. Hij was van 1997 tot 2001 minister van Visserij en Waterwinning. In 2004 werd hij verkozen tot de dertiende minister-president van de Sri Lankaanse regering, tegelijkertijd was hij ook minister van Snelwegen.

Beleid[bewerken]

Rajapaksa heeft gezegd dat hij als president zal proberen om weer in gesprek te komen met de Tamiltijgers. De vorige presidente Chandrika Kumaratunga heeft in het begin van haar presidentschap ook geprobeerd in dialoog te treden met de verzetsbeweging, maar omdat ze geen controle kreeg over de guerrillero's heeft ze daarna steeds met harde hand laten optreden tegen de 'Tijgers'.

Kritiek[bewerken]

Rajapaksa's beleid wordt hevig bekritiseerd door de oppositie die hem beschuldigt van machtsmisbruik en corruptie. Lasantha Wickramatunga, een befaamd Sri Lankaans politiek journalist, was een van diens critici; toen deze - net als enkele voorgangers - werd vermoord, nam de kritiek op zijn beleid alsmaar toe.