Marian van Puyvelde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Marian van Puyvelde
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Volledige naam Maria Antoinetta van Puyvelde-Burg
Geboren Sint-Michielsgestel, 16 mei 1922
Overleden Nieuw-Haamstede, 23 februari 2020
Geboorteland Nederland
Beroep(en) schilder, beeldhouwer
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Maria Antoinetta (Marian) van Puyvelde-Burg, (Sint-Michielsgestel, 16 mei 1922Nieuw-Haamstede, 23 februari 2020) was een Nederlands schilder en beeldhouwer.[1]

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Marian Burg was een dochter van bouwkundig opzichter en architect Alphonsus Josephus Franciscus Burg en Mechelina Johanna Maria Aangenendt. Ze groeide op in en rond Zantvoort. Trouwde in 1945 in 's-Hertogenbosch met Armand Aloys van Puyvelde (1918-1993). Hij was assistent-chirug in het Bossche ziekenhuis Johannes de Deo. Het gezin verhuisde eind jaren 40 naar Rotterdam, waar hij als chirurg en als directeur was verbonden aan het Sint Clara Ziekenhuis. Ze verhuisden later naar Zeeland.

Marian van Puyvelde was aanvankelijk actief als schilder, waarbij haar voorkeur uitging naar het schilderen van iconen. Ze heeft daarvoor in de jaren 70 lessen gevolgd bij Russische icoonrestaurateurs.[2] Toen ze slechter ging zien, begon ze met boetseren. Als beeldhouwer maakte ze vooral mens- en dierfiguren. Ze werkte een tijdlang op het atelier van de Middelburgse beeldhouwer Peter de Jong en nam na zijn overlijden de werkplaats over.

Zowel met haar iconen als met haar beelden exposeerde Marian van Puyvelde vele malen in binnen- en buitenland. Eind jaren 90 stond ze met Anita Dekker en Etienne Vindevogel aan de wieg van het Beeldhouwatelier Arnestein (BAA) in Middelburg,[3] waar ook andere beeldhouwers welkom zijn om van de faciliteiten gebruik te maken. Ze was lid van de werkgroep Kunstschouw Westerschouwen en toonde jaarlijks werk van haarzelf en anderen in haar beeldentuin in Nieuw-Haamstede.[4]In 2000 studeerde ze af aan de Stedelijke akademie voor schone kunsten Eeklo in België.

De kunstenares was tot op hoge leeftijd actief, op 90-jarige leeftijd zei ze hierover: "In de praktijk krijg ik wel vaak te maken met betutteling hoor. De samenleving is er duidelijk op gericht mensen die wat ouder worden niet meer zo serieus te nemen en te gaan afschuiven. Maar ik werk door zolang het kan. Wat zou ik anders moeten doen?"[3] Marian van Puyvelde overleed op 97-jarige leeftijd.

Enkele werken[bewerken | brontekst bewerken]

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Marian van Puyvelde van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.