Massoud Barzani

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Massoud Barzani

Massoud Barzani (Koerdisch: Mesûd Barzanî) (Mahabad (Iran), 16 augustus 1946) is een Koerdisch-Irakees politicus. Hij is sinds 14 juni 2005 president van de Koerdische Autonome Regio, en is de voorzitter van de Koerdische Democratische Partij (KDP). Barzani werd geboren als zoon van de toenmalige voorzitter en oprichter van de KDP, Mustafa Barzani.

De KDP streeft naar de stichting van een Koerdische staat in het Midden-Oosten. Al op jonge leeftijd nam hij samen met zijn vader deel aan de guerrilla-oorlog tegen de Iraakse troepen. Toen in 1979 zijn vader overleed nam hij samen met zijn oudere broer Idris het roer over. Sinds de dood van Idris leidt hij de partij alleen. Zijn leiderschap is nooit serieus aangevochten, omdat veel Koerden het met hem eens zijn.

Voor de oorlog in 2003 zag de VS hem samen met PUK-voorman Jalal Talabani als één van de belangrijkste partners binnen Irak om het regime van Saddam Hoessein omver te werpen; een rol die hij tijdens de oorlog meer dan waarmaakte.

Tot de opheffing van de Iraakse regeringsraad was hij hier lid van. Net als de andere belangrijke Koerdische politicus, Jalal Talabani, pleit hij in Irak voor een federaal systeem met Koerdisch zelfbestuur.

Familieachtergrond[bewerken]

In 1982 publiceerde de Yale-universiteit het boek The Folk Literature of the Kurdistani Jews: An Anthology. Dit antropologische werk is geschreven door de tevens Koerdisch-joodse professor Yona Sabar, die de schijnwerpers hield op de Koerdisch-joodse bevolking in noord Irak.

In dit werk van Prof. Yona Sabar wordt onder andere besproken dat de familie Barzani een van de families met het hoogste aanzien was in de Koerdische regio rond de 16e en 17e eeuw. Volgens de schrijver vertegenwoordigde de familie Barzani een joodse onderwijsinrichting opgericht door rabbi's uit de familie. De inrichting trok vele leerlingen uit het midden-oosten en voornamelijk uit Egypte. Rabbi Nathanel Barzani beheerde destijds een grote bibliotheek waarvan het grootste deel handgeschreven literatuur was. Deze bibliotheek zou later geërfd worden door de zoon rabbi Samuel Barzani. Een kleine honderd jaar later werd de dochter van rabbi Samuel Barzani, genaamd Asenath Barzani, benoemd tot de eerste vrouwelijke rabbi door Amerikaanse gereformeerde joden.

Bronnen, noten en/of referenties
  • Sabar, Yona; The Folk literature of the Kurdistani Jews: an anthology. Yale University Press, 1982. - XLI, 250 p. - (ISBN 0-300-02698-6)