Melanerpes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Melanerpes
Melanerpes carolinus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Piciformes (Spechtvogels)
Familie:Picidae (Spechten)
Onderfamilie:Picinae (Echte spechten)
Geslacht
Melanerpes
Swainson, 1832
Verspreidingsgebied van de diverse soorten (Arten) uit het geslacht Melanerpes
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Melanerpes op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Melanerpes is een geslacht van de vogels van de onderfamilie Picinae, uit de familie van de spechten (Picidae). Het zijn kleine tot middelgrote spechten, de meeste soorten zijn opvallend gekleurd.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

De meeste soorten zijn gespecialiseerd in het foerageren op in hout en in bomen levende insecten, maar ze eten ook zaden, vruchten en bessen. Een paar soorten voeden zich alleen met vruchten en ander plantaardig materiaal.

Alle soorten zijn holenbroeders. De holen hakken ze uit in dood hout of in zwaar beschadigde bomen, palmbomen en reuzencactussen. Buiten de broedtijd leven de meeste soorten in familieverband of in gemengde groepen met andere soorten bosvogels.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Het verspreidingsgebied strekt zich uit van het noorden van Noord-Amerika tot het midden van Zuid-Amerika. Ze komen voor in min of meer open boslandschappen. Een paar soorten zijn endemisch op de grote eilanden in het Caraibisch gebied.

De vogelsoorten die in het noorden broeden, trekken 's winters naar het zuiden. Er zijn ook enkele soorten die niet sterk plaatsgebonden zijn en soms plotseling gaan zwerven en zich gedragen als invasiegasten.

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Het geslacht kent de volgende soorten:[1]