Michael Cronin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Michael Cronin
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 1942
Geboorteplaats Cranfield
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Werk
Jaren actief 1968 - heden
Beroep acteur
auteur
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Michael Cronin (Cranfield, 1942) is een Brits acteur en auteur.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Cronin werd tijdens de Tweede Wereldoorlog geboren in Cranfield. Hij werd opgeleid door de Christelijke Broeders van Ierland in Bristol. Hierna studeerde hij af in Engels aan de Universiteit van Londen.

Cronin maakte in 1968 zijn acteerdebuut in de miniserie Mirror for Our Dreams, waarna hij nog meerdere rollen speelde in televisieseries en films. Hij is vooral bekend van zijn rol als mr. 'Bullet' Baxter in de televisieserie Grange Hill, waar hij in 71 afleveringen speelde (1979-1986). Als theateracteur speelde hij voornamelijk in Engeland, maar Cronin is ook op tournee geweest door Europa, Japan, Amerika, India en Australië.

Cronin is naast acteur ook auteur, hij heeft een aantal jeugdboeken geschreven die zijn uitgegeven door Oxford University Press. De boeken Against the Day (1999), Through the Night (2003) en In the Morning (2005) vormen een serie over hoe Engeland er in de jaren 40 zou hebben uitgezien als het was bezet door de nazi's. Ze volgen de avonturen van twee jongens die betrokken raken in de gevaarlijke wereld van het verzet.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Films[bewerken | brontekst bewerken]

Uitgezonderd korte films.

Televisieseries[bewerken | brontekst bewerken]

Uitgezonderd eenmalige gastrollen.