Microsoft Network

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
MSN
Type Startpagina / zoekmachine /community
Taal Verschillend
Eigenaar Microsoft
Opgericht 1995
Status Live
URL http://www.msn.com (internationaal)
Portaal  Portaalicoon   Media

Microsoft Network (MSN) omvat een standaard ingestelde startpagina met entertainment en nieuws voor de webbrowser. In het begin was MSN vooral bedoeld als tegenhanger van het internet, later bood het diensten aan om het internet te ondersteunen (opvolger is het huidige Windows Live), maar nu is het dus vooral bekend als startpagina. MSN wordt langzamerhand vervangen door de nieuwe en uitgebreidere dienst Windows Live.

Geschiedenis[bewerken]

MSN werd in eerste instantie gezien als tegenhanger van het World Wide Web en werd daarom in 1995 geïntegreerd in Windows 95 als The Microsoft Network waar op een Explorer-achtige manier het netwerk kon worden doorzocht en op verschillende plaatsen informatie vandaan kon worden gehaald. Later toen het internet een groter succes had en dat overheerste begon MSN zich te richten op de manier hoe het het internet nog makkelijker kon maken. Het bood tussen 2000 en 2006 verschillende diensten:

De diensten zijn niet onomstreden. Critici wezen erop dat de populariteit vooral te danken was aan de integratie van de portal en zoekmachine in Windows Internet Explorer. Bovendien waren critici bang dat Microsoft via MSN haar invloed probeerde te vergroten, om uiteindelijk een monopoliepositie te bereiken. Achteraf is dit Microsoft met MSN niet gelukt. MSN en zijn diensten verouderden. Kennelijk werd er na meerdere pogingen tot vernieuwing geen toekomst in MSN als internet-diensten portal gezien. Met de komst van het toen nieuwe besturingssysteem 'Windows Vista' introduceerde Microsoft het nieuwe platform 'Windows Live'. Het doel ervan was de weg op het internet te wijzen door middel van verschillende gratis diensten. Het heeft e-mail, 'instant messaging'-functie via Messenger, en webloggen met Spaces, contactlijsten, agenda en kalender, uploadbare foto's, online back-up, en mogelijkheden bestanden met contactpersonen te delen. Op de startpagina van MSN staan er in het hoofdmenu koppelingen naar de startpagina van Windows Live.

Vroeger was MSN Messenger een dienst van MSN. Sinds Windows Live geïntroduceerd is, heet het programma Windows Live Messenger en valt het onder andere diensten binnen Windows Live. Dat geldt ook voor Hotmail.

In 2011 werd de MSN-website volledig vernieuwd. Eerst onderging de internationale MSN-website een facelift, daarna volgden ook de regionale MSN-websites. Ook het logo van MSN werd gemoderniseerd. In 2014 werd een update doorgevoerd en kwam MSN met een aantal apps voor mobiele apparaten.

Externe links[bewerken]