Microsoft Visual Studio

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Microsoft Visual Studio
Microsoft Visual Studio
Ontwikkelaar Microsoft
Recentste versie 2013 Update 3 (12.0.30723.00) 
(4 augustus 2014)
Laatste bètaversie 2014 CTP 4 
(6 oktober 2014)
Status Actief
Besturingssysteem Windows
Categorie IDE
Licentie Propriëtair EULA
Website www.visualstudio.com
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Microsoft Visual Studio is een programmeerontwikkelomgeving van Microsoft. Het biedt een complete set ontwikkelingstools om computerprogramma's in diverse programmeertalen voor met name Windows-omgevingen te ontwikkelen. De talen Visual Basic.Net, C#, F# en Visual C++ worden in de standaardeditie meegeleverd. Het wordt gebruikt om ASP.Net-webapplicaties, XML-webservices, desktopapplicaties en mobiele toepassingen te ontwerpen. Het is uitermate geschikt voor het ontwerpen van Windows-applicaties, omdat bij Visual Studio diverse standaardbibliotheken en MFC-klassenbibliotheken met programmeercode worden geleverd die het mogelijk maken om op een eenvoudige wijze Windows-kenmerken zoals vensters en keuzemenu's aan een programma te geven.

Kenmerken[bewerken]

Het pakket bestaat naast een editor om de programmacode in te typen uit de compilers voor de verschillende talen, een debugger, een visuele ontwerper voor (dialoog) vensters en een profiler. Verder wordt er ook een gehele versie van de MSDN-library meegeleverd. Visual Studio is ontworpen om het .NET-framework te ondersteunen.

Versies[bewerken]

Gratis Express-edities[bewerken]

Naast de commerciële versies van Visual Studio stelt Microsoft ook gratis versies voor studenten en hobbyisten ter beschikking, de Express Editions. Daarbij was de inhoud van de commerciële VS-2005, 2008 en 2010 standaard editie verdeeld over diverse Express-edities. Voor Visual Studio 2010 waren er bijvoorbeeld de volgende aparte edities:

 • Visual Web Developer 2008 Express Edition
 • Visual Basic 2010 Express Edition
 • Visual C# 2010 Express Edition
 • Visual C++ 2010 Express Edition
 • Visual Web Developer 2010 Express Edition

Met ingang van Visual Studio 2012 is dit idee verlaten, en zijn de verschillende edities niet meer rond een specifieke ontwikkeltaal gegroepeerd, maar bedoeld voor een specifiek platform:

 • Visual Studio Express 2012 for Web
 • Visual Studio Express 2012 for Windows 8 (bedoeld voor apps in de Modern UI-stijl)
 • Visual Studio Express 2012 for Desktop (C#, C++, Visual Basic)
 • Visual Studio Team Foundation Server Express 2012 (o.a. versiebeheer en build automation voor kleine teams)
 • Visual Studio Express 2012 for Windows Phone

Deze edities zijn gratis te downloaden, en bieden vrijwel de volledige functionaliteit van de commerciële versie, met uitzondering van enkele professionele, typisch zakelijke features en tools. De gehele interface is zo simpel mogelijk gehouden. De Express Editions maken het .NET framework gratis toegankelijk voor studenten en hobbyisten. Het is echter ook toegestaan om de Express-editie te gebruiken voor het ontwikkelen van commerciële applicaties.[1]

Standard & Professional Edition[bewerken]

Deze versies brengen een aantal extra features met zich mee vergeleken met de Express-editie [2]. Waar in de Express-editie verschillende edities zijn uitgebracht om te kunnen ontwikkelen voor onder andere web en C# is het in de professionele 'betaal'-versies mogelijk dit alles in één Visual Studio doen. Een groot voordeel ten opzichte van de Express-edities is dat het mogelijk is om een solution met verschillende soorten subprojecten van welk type dan ook te debuggen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld VS C# Express, waar het niet mogelijk is een webproject in de solution te debuggen, en vice versa. Vooral bij complexe applicaties kunnen zulke constructies voorkomen. Daarnaast bevatten de professionele edities meer sjablonen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een Windows-service te ontwikkelen. Visual Studio 2010 heeft geen Standard Edition meer. Deze is vervangen door Visual Studio 2010 Professional, Visual Studio 2010 Premium vervangt de 'oude' Professional Edition.

Team System[bewerken]

Samen met het uitbrengen van Visual Studio 2005 werd ook een nieuwe familie toegevoegd, namelijk Visual Studio Team System (VSTS). Visual Studio Team System is vooral gericht op het vereenvoudigen en vergemakkelijken van de samenwerking tussen de verschillende rollen in een software-ontwikkelingscyclus. Bij Visual Studio 2010 krijgt deze uitvoering de naam 'Ultimate' mee.

VSTS bestaat uit volgende SKU's van Visual Studio:

 • Visual Studio Team System Edition for Software Developers: gefocust op softwareontwikkelaars
 • Visual Studio Team System Edition for Software Testers: gefocust op softwaretesters
 • Visual Studio Team System Edition for Software Architects: gefocust op softwarearchitecten
 • Visual Studio Team System Edition for Database Professionals: gefocust op databankbeheerders (DBA's) en databankontwikkelaars (DBDevs)
 • Visual Studio Team Suite: een combinatie van Team Developer, Team Test, Team Architect en Team Edition for Database Professionals. Het softwarepakket voor teamleden die meerdere rollen op zich nemen.
 • Visual Studio Team Foundation Server: backend-server voor Source Code Control, Work Item Tracking, Process Guidance, Project Management, Project Reporting.

Edities[bewerken]

 • Visual Studio 97 (1997)
 • Visual Studio 6.0 editie 98 (1998).
 • Visual Studio 6.0 editie 2000 (2000).
 • Visual Studio.NET 2002 (2002).
 • Visual Studio.NET 2003 (2003).
 • Visual Studio 2005 (2005).
 • Visual Studio 2008 (2007).
 • Visual Studio 2010 (2010)
 • Visual Studio 2012 (2012)
 • Visual Studio 2013 (2013)

2008[bewerken]

Op 19 november 2007 presenteerde Microsoft Visual Studio 2008, die de .NET-filosofie van Microsoft (versie 2.0, 3.0 en 3.5) ondersteunt. De geïntegreerde (.NET-)talen Visual Basic .NET, Visual C# .NET, Visual C++ .NET alsmede de eigenschappen van Visual Web Developer (ontwikkeling webapplicaties) maken gebruik van dezelfde IDE (Integrated Development Environment, geïntegreerde ontwikkelomgeving). Het hele pakket wordt met dezelfde IDE bediend. Naast consoletoepassingen (programma's die gebruikmaken van het tekstvenster dat ook door MS-DOS-programma's gebruikt wordt), Windows-toepassingen, webtoepassingen en servertoepassingen kan men eigen ActiveX-besturingselementen en Microsoft SQL Server-databanken ontwerpen.

2010[bewerken]

Visual Studio 2010 werd geïntroduceerd op 12 april 2010. Belangrijkste vernieuwingen zijn het .NET-framework 4, ASP.NET 4, de toevoeging van de taal F#, ondersteuning voor Microsoft Silverlight en IntelliTrace. Er is ondersteuning ingebouwd voor Windows 7, Windows Phone 7 en Windows Azure. De IDE is compleet herschreven in WPF wat resulteert in een rustigere, overzichtelijkere interface. Het is uitgebracht in 5 verschillende versies; Express, Professional, Premium, Ultimate en Test Professional.

2012[bewerken]

In september 2011 werd een eerste versie van Visual Studio 2012 voorgesteld, de bèta was namelijk aanwezig in de Developer Preview van Windows 8. De Release Candidate kwam uit op 31 mei 2012.

Bronnen, noten en/of referenties