Microsoft Office

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Microsoft Office
Microsoft Office
Ontwikkelaar Microsoft
Recentste versie 2013 (15.0.4631.1000) 
(2014)
Laatste bètaversie Microsoft Office 2013 Preview 
(16 juli 2012)
Status Actief
Besturingssysteem Microsoft Windows
Windows Phone
iOS
Android (gedeeltelijk)
Geschreven in C++
Categorie Kantoorsoftwarepakket
Licentie Propriëtair
Website office.microsoft.com
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Microsoft Office for Mac
Microsoft Office
Ontwikkelaar Microsoft
Recentste versie 2011 v14.3.8 130913 SP1 
(10 oktober 2013)
Status Actief
Besturingssysteem Mac OS X
Categorie Kantoorsoftwarepakket
Licentie Propriëtair
Website microsoft.com/mac
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Microsoft Office is een kantoorsoftwarepakket van Microsoft en wordt ontwikkeld voor Windows, Windows Phone, Mac OS X, iOS en Android. Het werd geïntroduceerd op 1 augustus 1989 als een marketingterm voor een softwarebundel van Microsoft: Microsoft Word, Microsoft Excel en Microsoft PowerPoint. In de loop der jaren zijn er nieuwe Office-applicaties bijgekomen, maar ook zijn er andere verdwenen. De programma's delen tevens sommige functies, zoals de spellingscontrole, OLE-data-integratie en de scripttaal Microsoft Visual Basic for Applications. Office zou wereldwijd door meer dan een miljard mensen worden gebruikt.[1]

De recentste versies zijn Office 2013 voor Windows, gelanceerd op 1 februari 2013, en Office 2011 Mac OS X, gelanceerd op 26 oktober 2010.

Componenten[bewerken]

Desktopapplicaties[bewerken]

Word[bewerken]

Nuvola single chevron right.svg Zie Microsoft Word voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Microsoft Word is een tekstverwerker en is een van de programma's in de Office-collectie dat wordt aangezien als een hoofdonderdeel. Word gebruikte tot Office 2007 standaard het .doc-formaat. Sinds 2007 is dit formaat vervangen door het verbeterde, op XML-gebaseerde .docx, dat door Ecma International als Office Open XML-standaard werd vastgelegd. Word is ook beschikbaar in sommige versies van Microsoft Works. Het is beschikbaar voor zowel Windows, Windows Phone als Mac.

De eerste versie van Word werd vrijgegeven in de herfst van 1983 en was enkel voor het besturingssysteem MS-DOS.[bron?] Word 1.0 werd gebundeld met een muis, toch was dit geen vereiste voor het gebruik van Word. Net als zijn concurrenten LisaWrite en MacWrite maakte Word for Macintosh gebruik van een wysiwyg systeem. Word for Mac kwam voor het eerst uit in 1985. Het was tevens de eerste grafische versie van Word. Ondanks dat het programma vrij onstabiel was, werd het een van de populairste Macprogramma's.

Word had in 1994 een marktaandeel van maar liefst 90%.[2]

Excel[bewerken]

Nuvola single chevron right.svg Zie Microsoft Excel voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Microsoft Excel is een spreadsheet-programma en nam het oorspronkelijk op tegen Lotus 1-2-3 en won deze strijd om het grootste marktaandeel. Het programma is beschikbaar voor Windows, Windows Phone en Mac. De eerste versie van Excel voor de Mac was beschikbaar in 1985, de eerste versie voor Windows kwam er in november 1987 als versie 2.05 om gelijk omhoog te gaan met het Mac-versienummer.

Outlook[bewerken]

Microsoft Outlook (niet te verwarren met Outlook Express en Outlook.com) is een personal information manager en e-mail-communicatieprogramma, beschikbaar voor Windows en Mac. Het is de vervanger voor Windows Messaging, Windows Mail en Schedule+ sinds Office 97. Het beschikt over een e-mailclient, kalender, takenbeheer en adresboek.

In de jaren 90 bracht Microsoft voor de Mac verschillende versies uit van Outlook, maar deze moesten in combinatie met Microsoft Exchange Server worden gebruikt. In Office 2001 voor Mac lanceerde Microsoft een alternatief programma voor Outlook: Microsoft Entourage. Entourage werd opnieuw door Outlook vervangen in Office 2011.

PowerPoint[bewerken]

Nuvola single chevron right.svg Zie Microsoft PowerPoint voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Microsoft PowerPoint is een presentatieprogramma voor Windows, Windows Phone en Mac OS. Het kan worden gebruikt voor het maken van presentaties. Ook is het te gebruiken op iOS in combinatie met een Office 365-abonnement.

Andere programma's (enkel Windows)[bewerken]

Serverapplicaties[bewerken]

Web services[bewerken]

Geschiedenis[bewerken]

Microsoft Windows[bewerken]

The Microsoft Office for Windows[bewerken]

The Microsoft Office for Windows werd vrijgegeven in oktober 1990 als een pakket met 3 programma's gemaakt voor Windows 3.0: Microsoft Word for Windows 1.1, Microsoft Excel for Windows 2.0 en Microsoft PowerPoint for Windows 2.0.

The Microsoft Office for Windows 1.5[bewerken]

The Microsoft Office for Windows 1.5 was een update van het pakket en bracht Microsoft Excel 3.0 met zich mee.

The Microsoft Office for Windows 1.6[bewerken]

The Microsoft Office for Windows 1.6 voegde Microsoft Mail for PC Networks 2.1 aan de bundel toe.

The Microsoft Office for Windows 3.0[bewerken]

The Microsoft Office for Windows 3.0, ook bekend als Microsoft Office 92, werd vrijgegeven in augustus 1992 en bevatte Word 2.0, Excel 4.0, PowerPoint 3.0 en Mail 3.0. Het was de eerste versie van Office die ook beschikbaar was op cd-rom. In 1993 lanceerde Microsoft The Microsoft Office Professional. Hier zat ook Microsoft Access 1.1 bij.

Microsoft Office 4.0[bewerken]

Microsoft Office 4.0 werd uitgebracht met Word 6.0, Excel 4.0, PowerPoint 3.0 en Mail in 1994. Words versienummer springt van 2.0 naar 6.0 zodat het hetzelfde versienummer zou hebben als de MS-DOS- en Macintosh-versie (Excel en PowerPoint dragen al hetzelfde versienummer als hun MS-DOS- en Macintosh-versies).

Microsoft Office 4.2 for Windows NT[bewerken]

Microsoft Office 4.2 for Windows NT werd vrijgegeven in 1994 voor i386-, Alpha-, MIPS- en PowerPC-architecturen. Het bevatte Word 6.0 en Excel 5.0 (32-bit) en PowerPoint 4.0 (16 bit) en ten slotte nog de Microsoft Office Manager 4.2 (de opvolger van de Office Shortcut Bar).

Microsoft Office 4.3[bewerken]

Microsoft Office 4.3 was de laatste 16 bitversie en bevatte Word 6.0, Excel 5.0, PowerPoint 4.0 en Access 2.0 (enkel voor de Proversie). Het was de laatste versie die ondersteuning gaf voor Windows 3.0, Windows NT 3.1 en Windows NT 3.5. Windows NT 3.51 werd wel nog ondersteund, tot Office 97.

Microsoft Office 95[bewerken]

Microsoft Office 95 is vrijgegeven in augustus 1995. Opnieuw waren de versienummers omhoog getrokken, zodat ieder programma nu versie 7.0 droeg. Office 95 is de eerst versie die volledig gebruik maakte van 32 bitsystemen. Office 95 was beschikbaar in 2 versies: Office 95 Standard en Office 95 Professional. De standaardversie beschikte over Word 7.0, Excel 7.0, PowerPoint 7.0 en Schedule+ 7.0. De Professional editie bevatte al deze programma's met Access 7.0. Indien de cd-rom versie was aangekocht beschikte men ook over Bookshelf.

Microsoft Office 97[bewerken]

Microsoft Office 97 (Office 8) was een grote mijlpaal voor Office. Het bevatte honderden nieuwe functies en verbeteringen, het introduceerde de command bars, waarin menu's en werkbalken konden worden geplaatst voor een simpelere en visueel ontwerp Office 97 bevatten ook het Natural Language System en een spellingscontrole. Office 97 was verder de eerste versie van Office met Office Assistant.

Microsoft Office 2000[bewerken]

Microsoft Office 2000 (Office 9) introduceerde adaptieve menu's, waarin weinig gebruikte functies waren weg gelaten voor de gebruikers. Ook bevatte deze versie een nieuwe functie voor beveiliging, gebouwd rondom digitale handtekeningen om het terrein van macrovirussen te verkleinen. Office 2000 vertrouwde macro's (geschreven in VBA6) die beschikte over een geldige digitale handtekening automatisch. Office 2000 is de laatste versie met ondersteuning voor Windows 95.

Microsoft Office XP[bewerken]

Microsoft Office XP (Office 10 of Office 2002) was uitgegeven samen met Windows XP, het bevatte vele grote verbeteringen tegenover Office 2000. Office XP introduceerde de Veilige Modus, hierdoor konden programma's als Outlook toch starten als het boot proces mogelijk zou falen. Beveiligde Modus staat Office toe om fouten te detecteren en herstellen, zoals bijvoorbeeld een foute registersleutel of slechte add-in. Smart tag is ook een technologie die geïntroduceerd is in Office XP. De smart tag helpt gebruikers bij het type van fouten. Smart tags zitten in het product en zijn niet aanpasbaar. Ontwikkelaars kunnen wel aangepaste smart tags maken. Office XP kon enkel in Word en Excel overweg met aangepaste smart tags. Office XP is de laatste versie met ondersteuning voor Windows 98, Me en NT 4.0. Het is de eerste versie die productactivatie vereist.

Microsoft Office 2003[bewerken]

Nuvola single chevron right.svg Zie Microsoft Office 2003 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Microsoft Office 2003 (Office 11) is uitgegeven in 2003. Het logo werd hierin vervangen door het logo dat ook in Office 2007 en 2010 wordt gebruikt. Ook maakten 2 nieuwe programma's hun debuut: InfoPath en OneNote. Het is de eerste versie die gebruikmaakt van iconen in de stijl van Windows XP. Office 2003 is de laatste versie van Office met ondersteuning voor Windows 2000. Tevens bevat Office 2003 de laatste versie van Word, Excel en PowerPoint met de klassieke menu's.

Microsoft Office 2007[bewerken]

Nuvola single chevron right.svg Zie Microsoft Office 2007 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Microsoft Office 2007 (Office 12) is vrijgegeven in 2007. Nieuw in Office 2007 was de vernieuwde gebruiksomgeving genaamd Fluent User Interface, oftewel: de Ribbon, beter bekend als het Lint. Het Lint vervangt alle menu's in Office 2007 en is enkel beschikbaar in Word, Excel en PowerPoint. Ook werd het Office Open XML-formaat (bijvoorbeeld .docx, .xlsx, .pptx) geïntroduceerd en maakt Groove zijn intrede. Microsoft Office 2007 is de laatste versie die nog gebruik maakt van de klassieke menu's.

Microsoft Office 2010[bewerken]

Nuvola single chevron right.svg Zie Microsoft Office 2010 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Microsoft Office 2010 (Office 14) werd voltooid op 14 april 2010 en is te koop sinds 15 juni 2010. Nieuwe in Office 2010 is dat niet alleen Word, Excel en PowerPoint maar ook alle andere programma's gebruik maken van de Ribbon. Ook de functie Backstage is nieuw, hier kan een bestand worden beheerd. Dit is tevens de eerste versie van Office die volledig beschikbaar is als 64 bitseditie, een 32 bitsversie is ook beschikbaar. Verder is ook het logo aangepast, het is hetzelfde als het Office 2003/2007 logo maar is nu enkel goudgeel en de vierkanten in het midden zijn verwijderd. Office 2010 is de laatste versie die beschikbaar is voor Windows XP en Windows Vista.

Microsoft Office 2013[bewerken]

Nuvola single chevron right.svg Zie Microsoft Office 2013 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Microsoft Office 2013 (Office 15) is sinds 16 juli 2012 beschikbaar voor consumenten als een Consumer Preview. Een Milestone 2 build van Microsoft Office 2013 Build 15.0.2703.1000 lekte uit in mei 2011. De nieuwe versie bevat een herziene interface: deze is nu geïnspireerd op Metro, de interface van Windows Phone en Windows 8. Microsoft Office Outlook heeft de meeste veranderingen gekregen; bijvoorbeeld: de Metrointerface biedt nu een nieuwe virtualisatie voor takenlijsten. PowerPoint bevat meer templates en overgangseffecten. Templates kunnen ook in verschillende kleuren worden geleverd. OneNote krijgt een nieuw welkomstscherm.

Op 16 mei 2011 lekten afbeeldingen van Office 15 uit, hierin was te zien dat Excel een functie krijgt voor het filteren van data uit tijdlijnen, de mogelijkheid Romeinse cijfers te converteren naar Arabische cijfers en de integratie van een geavanceerde trigonometrische functie. Word heeft de mogelijkheid video en audio in een document te plaatsen en deze via het internet af te laten spelen, ook is het mogelijk PDF-bestanden te bewerken. Microsoft heeft beloofd ook ondersteuning te gaan bieden voor Office Open XML Strict met versie 15, een formaat dat Microsoft heeft ingediend bij het ISO zodat het formaat ook in andere officepakketten kan worden gebruikt en beschikbaar is in de publieke sector. Deze versie kan ook overweg met ODF 1.2.

Op 30 januari 2012 gaf Microsoft de Technical Preview van Office 15 vrij met buildnummer 15.0.3612.1010 aan een selecte groep. Op 16 juli 2012 bracht Microsoft de Microsoft Office 2013 Consumer Preview uit .

Ondersteuning[bewerken]

Versiecompatibliteit[bewerken]

Op 15 oktober 2002 maakte Microsoft zijn nieuwe "Microsoft Support Lifecycle"-police bekend.[3] Versies voor Office 2003 waren niet langer ondersteund, voor de huidige versies van Office was er algemene ondersteuning tot 5 jaar na de release of 2 jaar na de volgende release. De datum die later zou vallen werd gekozen. Daarna volgt nog eens 5 jaar uitgebreide ondersteuning.

Versies voor Windows[bewerken]

Versie Microsoft Windows Laatste versie Einde algemene ondersteuning Einde uitgebreide ondersteuning
Windows NT 3.51 met SP5 Office 97 31 augustus 2001 28 februari 2002
Windows 95 Office 2000 30 juni 2004 14 juli 2009
Windows NT 4.0 Office XP 11 juli 2006 12 juli 2011[4]
Windows 98 Office XP 11 juli 2002 12 juli 2006[4]
Windows 2000 met SP1 en SP2 Office XP 11 juli 2006 13 juli 2010[4]
Windows 2000 met SP3 of later Office 2003 14 april 2009 8 april 2014[5]
Windows Me Office XP 11 juli 2006 12 juli 2016[4]
Windows XP met SP2 of eerder Office 2003 10 april 2009 8 april 2014
Windows XP met SP3 Office 2003 13 oktober 2010 8 april 2014
Windows Server 2003 Office 2003 14 april 2010 14 juli 2015[5]
Windows Server 2003 met SP2 Office 2010 13 oktober 2015 13 oktober 2020
Windows Vista zonder SP1 Office 2007 10 april 2015 11 april 2020
Windows Vista met SP1 of later Office 2010 13 oktober 2015 13 oktober 2020
Windows Server 2008 Office 2010 13 oktober 2015 13 oktober 2020
Windows 7 En Windows Server 2008 R2 zonder SP1 Office 2010 13 oktober 2015 13 oktober 2020
Windows 7 met SP1 En Windows Server 2008 R2 met SP1 Office 2013 10 april 2018 11 april 2023
Windows 8 Windows Server 2012 Office 2013 10 april 2018 11 april 2023
Windows 8.1 Windows Server 2012 R2 8.1 Office 2013 10 april 2018 11 april 2023

Versies voor Mac OS[bewerken]

Mac OS-versie CPU Laatste versie Einde ondersteuning
System 7.0-Mac OS 8.1 68K Office 4.2.1 31 december 1996
System 7.1.2 PPC Office 4.2.1 31 december 1996
System 7.5-Mac OS 8.0 PPC Office 98 30 juni 2003
Mac OS 8.1-9.2.2 PPC 2001 31 december 2005
Mac OS X 10.1-10.5 PPC Office X 9 januari 2007
Mac OS X 10.2-10.5 PPC Office 2004 10 januari 2010
Mac OS X 10.4-10.6 Universeel Office 2008 9 april 2013
Mac OS X 10.5-10.9 Intel Office 2011 12 januari 2016

Lint[bewerken]

Het lint werd geïntroduceerd in Office 2007 en zorgt ervoor dat werkbalken en menu's niet meer nodig zijn. Het lint is ook terug te vinden in latere versies van Office, zoals Office 2010.

Office assistant[bewerken]

Omdat de verschillende onderdelen zo veel mogelijkheden hebben en 'zelfdenkende' programma's zijn die zelf veranderingen aanbrengen, riep dit vaak frustraties op. De Office assistant (kantoorassistent) in de vorm van een humoristische paperclip, die met versie 97 werd meegeleverd, moest dit verhelpen, maar riep met de ongevraagde en vaak verkeerde adviezen nieuwe frustraties op. In versie 2002 was de assistent niet meer automatisch aangezet.[6] In versie 2007 werd hij definitief verwijderd, en kwam er een nieuw hulpsysteem voor in de plaats. De paperclip was inmiddels vereeuwigd in vele grappen.[7]

Alternatieven[bewerken]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
Wikibooks Wikibooks heeft een studieboek over dit onderwerp: Portaal:Microsoft Office.