Microsoft Word

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Microsoft Word
Ontwikkelaar Microsoft
Recentste versie Windows: 2013 (15.0.4454.1002) (1 februari 2013)
Mac: 2011 (oktober)
Laatste bètaversie 2013 voor Windows 
(16 juli 2012)
Besturingssysteem Windows en Mac
Categorie Tekstverwerker
Licentie Propriëtair EULA
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Microsoft Word is een van de meest gebruikte tekstverwerkers ter wereld. Het is gemaakt door Microsoft.

Microsoft Word werkt op Windows, Mac OS X en met behulp van Wine ook op Linux. Er zijn verschillende commerciële, gratis en vrije alternatieven beschikbaar, zoals WordPerfect (commercieel), OpenOffice.org (gratis en vrij) en AbiWord (gratis en vrij).

Geschiedenis[bewerken]

Versie 1.0 van Word kwam uit in 1991.

Tot aan versie 2002 werd het programma gewoon "Word" genoemd, vanaf versie 2003 werd het "Microsoft Office Word" om duidelijker te maken dat het een onderdeel was van de Microsoft Office-suite.

In 2014 werd de broncode van versie 1.1a vrijgegeven.[1]

Kenmerken[bewerken]

Word biedt de gebruiker uitgebreide ondersteuning bij het maken van brieven, rapporten, enzovoorts; inclusief spellingscontrole, tekstopmaakfaciliteiten zoals tabellen, WordArt en vele andere opties. Daarnaast is het mogelijk documenten van andere Office-pakketten in te sluiten en kent het een soort macro-taal: Visual Basic for Applications (VBA).

Er kunnen veel bewerkingen worden gedaan met gebruikmaking van sneltoetsen in Word. Dit zijn toetsencombinaties of functietoetsen die snel toegang geven tot functies die normaal gesproken alleen via menu's te bereiken zijn.

Microsoft Word is zoals veel andere moderne Windowsapplicaties relatief makkelijk te automatiseren middels het Component Object Model (COM). Door een klein computerprogramma te schrijven in bijvoorbeeld Object Pascal of Visual Basic, is het mogelijk om bijvoorbeeld een brief te laten typen door MS Word vanuit die applicatie met gebruikmaking van alle opmaakfaciliteiten van MS Word. Vereiste is wel, dat de juiste versie van het MS Officepakket geïnstalleerd moet zijn.

Bestandsformaten[bewerken]

Omdat Word zoveel wordt gebruikt, proberen de andere producenten van tekstverwerkers om in elk geval documenten te kunnen lezen die in Word zijn gemaakt, en vaak probeert men ook om documenten in het Word-formaat op te kunnen slaan. Het formaat is echter tot en met versie 2003 niet goed gedocumenteerd. In versie 2007 wordt gebruikgemaakt van een nieuw bestandsformaat, dat in tegenstelling tot eerdere versies wel gedocumenteerd is.

Om tekst aan te leveren bij een bedrijf (zoals een krant) wordt soms gevraagd om dat als Worddocument aan te leveren. Het programma WordPad — dat vanaf Windows 95 al bij Windows zit — kan omgaan met platte tekst, Word 6.0 en RTF-bestanden. Een RTF-bestand is met Word te openen, en kan tekst, afbeeldingen en beperkte opmaak bevatten. Standaard worden bestanden in Word opgeslagen in .doc-formaat en in nieuwere versies van Word in het .docx-formaat.

Onderdelen[bewerken]

WordArt[bewerken]

Voorbeelden van met WordArt gemaakte teksten

WordArt, in het Nederlands min of meer te vertalen met tekstkunst, is een opmaaksysteem in Microsoft Office Word. Het systeem laat gebruikers korte teksten in een verzameling vooraf bepaalde stijlen opmaken. De complexiteit van de in WordArt beschikbare lettertypen is dermate groot dat een duidelijk verschil bestaat tussen WordArt en reguliere lettertypen in Word.

Desondanks wordt het resultaat van WordArt door grafisch ontwerpers en sommige eindgebruikers als te beperkt of zelfs amateuristisch ervaren. Het aantal mogelijke variaties is beperkt. Onder andere kan gevarieerd worden:

  • Lettertype
  • Lettergrootte
  • Vet of cursief
  • Kleur of invulling van letters en achtergrond
  • Ronding van de letters

Hoewel het gebruik van de functie in het algemeen redelijk intuïtief is, blijken in Word 97 met name de rotatie van tekst en de aanpassing van de spatiëring van de tekst problemen op te leveren voor nieuwe gebruikers.[2]

WordArt is ook te gebruiken in onder meer PowerPoint en Excel.

Elektrisch schema van een dieselmotor
Gloeicircuit van een dieselmotor
Startmotor van een dieselmotor

Technisch tekenen in Microsoft Word[bewerken]

Hoewel Microsoft Word niet een echt grafisch programma is, biedt het voor de niet-professionele tekenaar die een technische tekening wil maken voldoende mogelijkheden. Word als tekstverwerker wordt door heel veel mensen gebruikt, maar de tekenmogelijkheden blijven meestal ongebruikt. Toch zijn die mogelijkheden er, en het is gratis als men al MS Word heeft. Als voorbeelden de bijgaande schetsen, in MS Word gemaakt voor een cursusboek "Elektriciteit aan boord". Combinaties van tekeningen, teksten en afbeeldingen zijn zeer goed mogelijk. Het programma is zeer geschikt voor het samenstellen van geïllustreerde cursusboeken.

Easter Egg[bewerken]

Microsoft Word heeft ook één easter egg. Wanneer "=rand()" ingevoerd en dan op enter getikt wordt, komt er een tekst over tekstopmaak te staan. Door middel van deze functie kan Word een "proeftekst" genereren. Door twee getallen tussen de haakjes te plaatsen, worden een "x" aantal alinea's met een "y" aantal zinnen gegenereerd (bijvoorbeeld: =rand(10,5)).

Externe links[bewerken]

Wikibooks Wikibooks heeft een studieboek over dit onderwerp: Cursus Microsoft Word.
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Microsoft geeft broncode DOS en Word vrij. De Morgen (25 maart 2014) Geraadpleegd op 25 maart 2014
  2. (en) Chaelynne M. Wolak, WordArt usability evaluation, projectverslag, School of Computer and Information Sciences, Nova Southeastern University, Davie (Verenigde Staten) (2000)