Outlook Express

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Outlook Express is een oude e-mailclient en een newsreader van Microsoft. De applicatie was onderdeel van het besturingssysteem Windows. Er bestond ook een versie voor oudere versies van Mac OS (niet voor Mac OS X), die kosteloos te downloaden was. De naam suggereert dat er een nauwe band met Microsoft Outlook bestaat, maar dat is niet het geval. Outlook is onderdeel van Microsoft Office (licentie nodig), terwijl Outlook Express eerder te verbinden valt met Internet Explorer (onderdeel van Windows).

Outlook Express ondersteunt de gebruikelijke verzameling protocollen SMTP, POP3 en IMAP, alsmede de SSL-varianten hiervan. In tegenstelling tot Outlook bevat het geen functionaliteit tot agendabeheer.

Outlook Express kan tegenwoordig als redelijk oud worden beschouwd, terwijl nog steeds veel mensen (Windows XP-gebruikers) het programma gebruiken. Er zijn geen nieuwe versies van Outlook Express.

Outlook Express kent wel opvolgers: namelijk in Windows Vista het zogeheten Windows Mail.

En tegenwoordig heeft Microsoft het programma Windows Live Mail ontwikkeld dat kan worden gezien als opvolger van Windows Mail en Outlook Express. Hiermee kunnen zowel POP-adressen als Hotmail- en Gmail-adressen tegelijk geopend worden. Het is onderdeel van de Windows Live Suite waarin zich ook Windows Live Messenger bevindt en is gratis in steeds nieuwere versies te downloaden.

In Windows 7 worden er geen e-mailprogramma's meegeleverd. Met name om Windows zo licht mogelijk te houden en geen verplichte onverwijderbare programma's te bieden. Wel wordt er in Windows 7 veel reclame gemaakt om Windows Live-programma's gratis te downloaden. Zo kan de gebruiker dus zelf kiezen welke Windows functies hij wel en niet kiest. Zo kan Windows Live Mail worden gezien als standaard e-mailprogramma in Windows 7.

Zie ook[bewerken]