Miles Dempsey

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Miles Christopher Dempsey
General Dempsey.jpg
Geboren 15 december 1896
New Brighton
Overleden 5 juni 1969
Yattendon
Land/partij Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Onderdeel British Army
Rang UK Army OF9-2.png Generaal
Slagen/oorlogen Eerste Wereldoorlog
Tweede Wereldoorlog

Miles Christopher Dempsey (New Brighton (Wallasey, Merseyside), 15 december 1896 - Yattendon (Berkshire), 5 juni 1969) was een Brits generaal die vooral bekend is als commandant van het Britse Tweede Leger tijdens de landing in Normandië op D-Day.

Dempsey voltooide zijn opleiding aan de Koninklijke Militaire Academie Sandhurst in 1915 en vervoegde zich bij het Royal Berkshire Regiment. Hij diende aan het westfront tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Tegen het begin van de Tweede Wereldoorlog was Dempsey opgeklommen tot de rang van Luitenant kolonel en was hij commandant van de 13de Infanterie Brigade. In december 1942 werd hij gepromoveerd tot luitenant-generaal, de op twee na hoogste militaire rang van de Britse Koninklijke Strijdkrachten. Hij leidde onder meer de aanval op Sicilië en de invasie van Italië.

In 1944 kreeg hij de leiding over het Britse Tweede Leger die Groot-Brittannië's belangrijkste leger zou worden tijdens de landing in Normandië. Onder zijn leiding zou het Britse Tweede Leger later mee Brussel en Antwerpen bevrijden.

Na de Tweede Wereldoorlog werd hij benoemd tot opperbevelhebber van de troepen in het Midden-Oosten. Dempsey verliet het Britse leger in juli 1947. Hij stierf op 72-jarige leeftijd.

Hij ontving veel onderscheidingen waaronder de Amerikaanse Army Distinguished Service Medal.