Moederheil

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Moederheil was een doorgangshuis voor ongehuwde moeders en hun kinderen, gevestigd aan de Valkenierslaan te Ginneken.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het werd in 1915 opgericht te Breda aan de Willemstraat voor de Sint-Magdalena-stichting en de RK Vereeniging tot Bescherming van Meisjes. Het was een initiatief van enkele gegoede Bredase vrouwen. Het werd geleid door de Kleine Zusters van de Heilige Joseph en was gericht op het werkelijke heil der ongehuwde moeders, waarmee vermoedelijk het zielenheil werd bedoeld en dat betekende in de tijdgeest van weleer, zoals dat in de stichtingsacte tot uitdrukking kwam: De ongehuwde moeder heeft gezondigd tegen God en tegen de Maatschappij. Liefst zoolang mogelijk voor de bevalling worden de ongehuwde moeders in het huis opgenomen; zoolang mogelijk, omdat de meisjes vooral voor de bevalling het meest geneigd zijn te luisteren naar vermaningen en goeden raad.

In 1924 verhuisde men naar Ginneken. Er kwam ook een reguliere kraamkliniek en in 1929 kwam er een opleiding voor kraamvrouwen. Natuurlijk was er ook een kapel, waar de "gevallen vrouwen" konden bidden voor hun "zonden".

Na de tweede wereldoorlog kreeg Moederheil ook een afdeling voor gehuwde vrouwen. Het was vanaf toen ook in gebruik als "gewone" kraamkliniek.

Valkenhorst[bewerken | brontekst bewerken]

De jaren 60 van de 20e eeuw betekenden de geleidelijke terugtrekking van de zusters en hun taken werden overgenomen door leken. Men sloot zich aan bij het FIOM en kreeg sindsdien rijkssubsidie. De opvatting in de maatschappij omtrent ongehuwde moeders was milder geworden, maar er kwamen nieuwe doelgroepen. In 1975 werd het instituut omgedoopt tot Valkenhorst. Het werd een opvanghuis voor vrouwen in crisissituaties, feitelijk een Blijf van mijn Lijfhuis. De kapel werd omgebouwd tot mensa en in 1986 werd de kraamkliniek gesloten, aangezien deze functie voortaan in ziekenhuizen werd uitgevoerd. Vanaf 1988 kreeg de mensa de functie van Tafeltje-dek-je voor ouderen. De komst van diepvriesmaaltijden en magnetrons maakten deze maaltijden overbodig en in 1992 sloot ook deze activiteit. Bleef nog de kinderdagopvang. Deze startte in 1970 maar werd in 1993 eveneens overgeheveld naar andere instanties.

Valkenhorst kwam in deze jaren nog in het nieuws aangaande het recht van de kinderen om gegevens omtrent hun vader te verkrijgen. Aangezien aan de moeders ooit geheimhouding was beloofd, moest hier nog een gerechtelijke procedure aan te pas komen.

In 1995 verdween de instelling uit Ginneken. De gebouwen werden gesloten en daarvoor in de plaats kwamen luxe appartementen.