Mount McKinley

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mount McKinley
Denali Mt McKinley.jpg
Hoogte 6168 m
Coördinaten 63° 5′ NB, 151° 0′ WL
Ligging Verenigde Staten, Alaska
Gebergte Alaskagebergte
Eerste beklimming 7 juni, 1913 door Hudson Stuck, Harry Karstens, Walter Harper, Robert Tatum
Eenvoudigste route West Buttress Route (gletsjer/sneeuw klim)
Mount McKinley
Mount McKinley
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen
Mount Mckinley 3D.

De Mount McKinley is gelegen in Alaska en is met zijn 6168 m de hoogste berg in Noord-Amerika. Lokaal wordt de berg ook wel Denali genoemd, dat wil zeggen "de Hoge" in de taal van de Athabasken, de oorspronkelijke bewoners van het noorden van Amerika - en deze naam is ook de officiële door de staat Alaska erkende naam.

De 'McKinley', genoemd naar de vroegere Amerikaanse president William McKinley, is gelegen in het midden van het Denali National Park.

De ontdekkingsreiziger en arts Frederick Cook claimde in 1903 dat hij als eerste erin was geslaagd de top te beklimmen, maar uit de foto's en verslagen van zijn tocht werd later duidelijk dat hij op een lagere bergtop in de buurt was geweest.

De eerste officiële beklimming was op 7 juni 1913 door een groep onder leiding van Hudson Stuck. In 1947 was Barbara Washburn de eerste vrouw op de top. Hoewel het niet zonder gevaar is, wordt de berg nog vaak beklommen. Elk jaar gebeuren er vele ongelukken op de McKinley, soms met fatale afloop. Sinds 1932 zijn er 108 doden gevallen op deze berg.