Niezen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een niezende man

Niezen of niesen[1] is een plotselinge, krachtige uitademing om de neus te reinigen van prikkelende stoffen. Bij prikkeling van het neusslijmvlies wordt er een signaal via de drielingzenuw naar het reflexcentrum in de hersenen gestuurd. Door middel van een reflex worden er verschillende spieren in beweging gebracht, waaronder een krachtige samentrekking van de ribbenkast en de longen. Daardoor ontstaat de nies. Een gevolg van het niezen kan zijn dat de niezende persoon kippenvel krijgt. Omdat tijdens het niezen warmte aan de omgeving wordt afgegeven, ontstaat het kippenvel.

De prikkelende stoffen die het niezen veroorzaken kunnen allerlei stoffen zijn. Dat heeft onder andere te maken met (over)gevoeligheid voor bepaalde stoffen. Stoffen in de lucht kunnen een natuurlijke of chemische afkomst hebben, waarbij het bij een natuurlijke afkomst vaak om een allergische reactie gaat. In veel gevallen kan een nies als erg prettig worden ervaren. Hier tegenover staat het gevoel van een opkomende nies, die uiteindelijk weer verzwakt en verdwijnt, wat voor een erg onprettig gevoel zorgt. Sommige mensen moeten niezen als ze in de zon of een andere lichtbron kijken. Zij 'lijden' aan het achooism syndroom (Autosomal Dominant Compelling Helio-Ophthalmic Outburst or ACHOO syndrome), tevens bekend als het photic sneeze reflex. De oorzaak hiervan is het feit dat er een reflex ontstaat als er een wisseling plaatsvindt van een donkere naar veel lichtere omgeving. Op dat moment komen de zenuwen van ogen en neus op dezelfde plaats in de hersenen binnen, waarna een hevige prikkeling van de ogen een tintelend gevoel in de neus veroorzaakt, dat niezen tot gevolg heeft.[2] Een manier om een opkomende nies die dreigt te "mislukken" toch door te laten gaan is voor sommigen dan ook plots kijken in een lichtbron.

Een nies is dus bedoeld voor het reinigen van prikkelende stoffen uit het ademhalingsstelsel. Tijdens de nies komen er dan ook duizenden bacteriën vrij, welke opgevangen kunnen worden met een zakdoek, de hand of nog hygiënischer in de elleboogholte. Gebeurt dat niet dan verspreiden zich 100.000 kleine druppeltjes met bacteriën de ruimte in. Dit kan dan via de lucht en andere materialen binnen de desbetreffende ruimte leiden tot verkoudheid van de personen die zich daar bevinden. De snelheid van de lucht bij een nies kan theoretisch oplopen tot 165 km/h.[3]

Bronnen, noten en/of referenties