Noodstopstrook

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
A7, Duitsland
Het Belgische verkeersbord dat een noodstopstrook aangeeft

Een noodstopstrook is een aftakking van een weg die soms wordt aangelegd bij een steile afdaling. De strook loopt vaak iets omhoog en eindigt in een grote zandbak. Hierdoor kunnen voertuigen die niet meer kunnen remmen toch op een veilige manier tot stilstand komen.

België[bewerken]

Aanleiding[bewerken]

De aanleg in België is gestart na de ramp van Martelange in 1967, waarbij een tankwagen gevuld met vloeibaar gas niet meer kon remmen op een afdaling en in de dorpskern belandde onder het viaduct. Verscheidene huizen zijn uitgebrand.

Infrastructuur[bewerken]

Noodstopstroken worden in België aangegeven door verkeersbord F95. Ook gaan ze meestal gepaard met een portaal over het begin met daarop oranje knipperlichten en verkeersborden die aangeven dat het niet om een afrit gaat. Een andere manier om ze aan te duiden is met een wit bord met rood opschrift. Aangezien dit verder niet voorkomt, is er geen verwarring mogelijk.

Locaties[bewerken]

Autosnelwegen[bewerken]

Andere wegen[bewerken]

  • N4 ri. Aarlen ter hoogte van Martelange: twee op 500 meter van elkaar. De zuidelijkste ligt uitzonderlijk aan de linkerkant, dus in de middenberm.
  • Stavelot Lokale weg Haute Levée: twee op 100 meter van elkaar.
  • N63 net over de brug over de Maas