Nyungah

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Carrolup River Native Settlement.jpg

De Nyungah ,ook wel Noongar, Nyoongar of Nyoongah genoemd, is een volk in Australië. Ze behoren tot de Aborigines. Ze leven al 40.000 jaar in het gebied rond de Swan (Engels: Swan River), niet ver van Perth[1]. De benaming van hun taalgroep, Nyungah, maakt ook deel uit van de naam van een grotere taalfamilie, Pama-Nyungah. Deze talen worden gesproken door dertig procent van de Aborigines van Kaap York tot het uiterste zuidwesten van Australië.

Geschiedenis[bewerken]

Tot 1829, toen de Britten een kolonie stichtten in West-Australië, leidden de Nyungahs een semi-nomadisch bestaan. Afhankelijk van de beschikbare hoeveelheden water, vis, wild, vruchten, wortels en knollen, trokken ze rond. Het kolonisatieproces was de doodsteek voor de traditionele levenswijze van de Aborigines. De traditionele voedselbronnen van dit volk werden opgebruikt of vernietigd en al gauw was de inheemse bevolking afhankelijk van geïntroduceerde producten. In de decennia die volgden op de stichting van de nederzetting bij de Swan stierf een groot aantal Aborigines aan ziekten als mazelen en griep. Ondanks gewelddadige confrontaties met soldaten, veroordeelden, vrije kolonisten - en later in de 20ste eeuw, geweldloze confrontaties met bureaucraten - hebben de Nyungahs hun identiteit weten te behouden.

Tegenwoordig[bewerken]

Een kaart van de Swan, waarbij de Swan donkerblauw is aangegeven.

Tegenwoordig vormen ze een stedelijke Aboriginal gemeenschap en kampen met grote problemen. Hoe blaas je bijvoorbeeld een op het leven in de wildernis gebaseerde cultuur nieuw leven in als de heiligste plaatsen schuilgaan onder asfalt en beton? In Australië kan iedereen zichzelf Aborigine noemen. Om als zodanig door de staat te worden erkend, moet je je afstamming kunnen bewijzen en deel uitmaken van een Aboriginalgemeenschap. Aan het einde van de 19de eeuw verenigden meerdere Nyungahgroepen zich. Er ontstonden nieuwe gemeenschappen die zich op oudere voorgangers kunnen beroepen. Nyungahorganisaties vormen een spreekbuis voor de gemeenschap over zaken die alle leden aangaan.

Voetnoten[bewerken]

  1. Zie voor meer informatie over de rivier de Swan de Engelse Wikipedia (en) .