Olympiaweg (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Olympiaweg
Olympiaweg Amsterdam gezien vanaf het noordoosten, ter hoogte van de kruising met de Speerstraat
Geografische informatie
Locatie       Amsterdam
Stadsdeel Zuid
Wijk Stadionbuurt
Begin Apollolaan
Eind Stadionweg
Postcode 1076
Algemene informatie
Genoemd naar Olympia
Naam sinds 1922
Bebouwing woningen
Openbaar vervoer tram en bus op Stadionweg
Portaal  Portaalicoon   Amsterdam

De Olympiaweg is een straat in de Marathonbuurt, onderdeel van de Stadionbuurt in Amsterdam-Zuid en begint naast het Olympiaplein waar de Apollolaan eindigt en loopt in zuidwestelijke richting (schuin ten opzichte van de straten in omliggende buurten) door tot aan de Stadionweg (bij het Stadionplein). Zijstraten zijn de Speerstraat, Theseusstraat, Marathonweg, Simsonstraat, Turnerstraat, Sportstraat en Discusstraat.

De straat kreeg zijn naam in 1922 en werd vernoemd naar Olympia, de gewijde plek in het oude Griekenland waar sinds 776 voor Chr. de klassieke Olympische Spelen werden gehouden. De gemeente Amsterdam en het Nederlands Olympisch Comité waren op dat moment bezig om de Olympische Spelen naar Amsterdam te krijgen.

Aan de noordwestelijke zijde van de Olympiaweg, tussen de Turnerstraat en de Speerstraat, wordt het straatbeeld bepaald door het monumentale woningbouwcomplex Olympia van woningcorporatie Ymere, ontworpen door architect Jan Gratama. Tussen de Speerstraat en het Olympiaplein bevindt zich de protestantse Willem de Zwijgerkerk. Het kerkgebouw is evenals de huizen in de omgeving in de stijl van de Amsterdamse School gebouwd.

Tram[bewerken | brontekst bewerken]

Tussen de Turnerstraat en de Stadionweg reed van 1929 tot 2006 tramlijn 24 door de straat, die hier ook zijn eindpunt had. Sinds 2006 rijdt de tram vanaf de Stadionweg door (langs de Olympiaweg) naar het Stadionplein en verder. De tramlus tussen Olympiaweg en Stadionweg werd sindsdien nog incidenteel gebruikt als begin- en eindpunt bij omleidingen. Inmiddels zijn na een aantal zware aanrijdingen en ontsporingen de wissels vastgezet en is de lus vooralsnog niet meer bruikbaar.

Olympia-[bewerken | brontekst bewerken]

Amsterdam kent nog andere adressen vernoemd naar Olympia:

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]