Onderhoudsbedrijf Leidschendam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Open dag in de Lijnwerkplaats Leidschendam in 2000. Links een ICE-treinstel, rechts een SGM-treinstel.
Open dag in de Lijnwerkplaats Leidschendam bij het honderdjarige bestaan in 2008. Links een SGM-treinstel, rechts een Dubbeldekker; 9 oktober 2008.

Het Onderhoudsbedrijf Leidschendam is een werkplaats van de Nederlandse Spoorwegen voor onderhoud aan elektrisch reizigersmaterieel in Leidschendam.[1]

Met de opening op 1 oktober 1908 van de eerste elektrische spoorlijn van Nederland door de Zuid-Hollandsche Electrische Spoorweg-Maatschappij tussen Rotterdam Hofplein en Scheveningen was er een onderhoudswerkplaats nodig voor het elektrische materieel.

Aanvankelijk werd het ZHESM-materieel hier onderhouden, maar na de komst van het materieel '24 in de jaren twintig kwam dit hier ook in onderhoud. Sindsdien is het meeste elektrische reizigersmaterieel dat dienst deed in het westen van Nederland in Leidschendam in onderhoud geweest.

Tot 2005 was de werkplaats aangesloten op de Hofpleinlijn, maar omdat deze werd verbouwd voor RandstadRail werd in 2005 een nieuwe verbindingsboog, de Nootdorpboog, aangelegd, die het werkplaatscomplex sindsdien verbindt met de spoorlijn Gouda - Den Haag.

De werkplaats is in gebruik als Onderhoudsbedrijf (NS Onderhoud, voorheen Lijnwerkplaatsen) van NS Onderhoud & Service.

Zie de categorie Lijnwerkplaats Leidschendam van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.