Onderwijsaccreditatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Onderwijs accreditatie)
Ga naar: navigatie, zoeken

Onderwijsaccreditatie is een vorm van kwaliteitsborging in het onderwijs, waarbij het onderwijsinstituut, het onderwijs of de faciliteiten onderzocht worden door een (onafhankelijke) accreditatieorganisatie.

Algemeen[bewerken]

In het Nederlandse lager en middelbaar onderwijs wordt accreditatie uitgevoerd door de Inspectie van het onderwijs.

In Vlaanderen wordt dezelfde taak in het basisonderwijs en het secundair onderwijs uitgevoerd door de Vlaamse Onderwijsinspectie en onderwijsverificatie.

In het hoger onderwijs werd het systeem van visitatie sedert de Bachelor-masterstructuur vervangen door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie, en op Europees niveau door het European Quality Improvement System.

In Nederland is dit geregeld via de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW). Sinds 1 september 2002 is deze gewijzigd. [1] Hierbij is het noodzakelijk voor opleidingen in het hoger onderwijs zich eenmaal per zes jaar te laten accrediteren.

Bij het hoger onderwijs spelen de zogenaamde 'rankings'[2] een steeds grotere rol, waarbij universiteiten en hogescholen uit de hele wereld met elkaar worden vergeleken, waaruit een lijst met beste opleidingen voortvloeit. Leidend bij deze internationale rankings zijn: Academic Ranking of World Universities (ARWS of 'Shanghai Ranking'), QS World University Rankings (QS)[3] en Times Higher Education World University Rankings (THE).[4]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. Externe kosten accreditatie hoger onderwijs lager dan gedacht, Persbericht Inspectie van het Onderwijs, 25.10.05.
  2. Zie het artikel College and university rankings op Engelse Wikipedia.
  3. Zie het artikel QS World University Rankings op Engelse Wikipedia.
  4. Zie het artikel Times Higher Education World University Rankings op Engelse Wikipedia.