Ons (massa)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De ons is een oude maateenheid van massa. In het tegenwoordige spraakgebruik is één ons gelijk aan 100 gram, 1 hectogram of 0,1 kilogram.

Voor de invoering van het metriek stelsel was een ons meestal ca. 30 gram en was het 1/16 van een pond (ca. 480 gram) of 1/12 van een medicinaal pond (ca. 375 gram). De ons was zelf onderverdeeld in acht drachmen of drachma's.

De huidige waarde van 100 gram ontstond bij de invoering van het Nederlands metriek stelsel in 1820. Bij de IJkwet van 1937 is de ons definitief afgeschaft en sindsdien is het slechts een officieuze maat.

Binnen het Brits-Amerikaans maatsysteem wordt de ons, in het Engels ounce, nog gebruikt met de waarde van ongeveer 28 gram.

Wettelijke aspecten[bewerken]

Omdat de ons in tegenstelling tot de kilogram niet wettelijk is omschreven mag een winkelier in Nederland zijn waren niet meer per ons verkopen (Metrologiewet). Bij een wettelijk vastgestelde massa kan men zich er altijd op beroepen dat men te weinig (of te veel) heeft gekregen. Bij de ons is dat, vanwege het ontbreken van zo'n wettelijke vastlegging, niet mogelijk. Een ons zou net zo goed een Engelse ounce, ca. 28,35 gram, kunnen zijn.

Zie ook[bewerken]