Onze-Lieve-Vrouw-van-Hallekapel (Halle)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Halle bevindt zich in de Vlaams-Brabantse gemeente Halle. De kapel is gelegen naast het woonhuis op de Vroenenbosstraat 121, op de grens tussen Beersel en Dworp. Zowel wat betreft stijl, uitstraling en omkadering is de kapel typerend voor het midden van de 20e eeuw.[1]

De hoge, smalle pijlerkapel is opgetrokken uit baksteen en bovenaan trapsgewijs afgelijnd waarbij iedere trap afgewerkt is als ezelsrug. De kapel is opgebouwd in drie geledingen. In de bovenste geleding is een rondbogige nis uitgewerkt met bepleisterde wanden en een arduinen drempel. Een hekje met de letters JMJ, wat staat voor Jezus Maria Jozef (een schietgebedje), sluit de nis af en is heden witgeschilderd. In de topgevel zit een verdiept kruis. In de centrale geleding heeft een verdiept vlak waarop de letters AVM, Ave Maria, aanwezig zijn. Aan de voet van de kapel ligt een trede/bidsteen.

Op foto’s van 1983 en 2002 is te zien hoe groenblijvende bomen een groen scherm vormden rond de kapel, wat het gebouwtje goed tot zijn recht liet komen. Vandaag zijn de bomen verdwenen, maar zijn de omheining van betonnen paaltjes en het ijzeren toegangshekken bewaard gebleven. Deze afgebakende kapeltuin zorgt ervoor dat de kapel niet verdwijnt in het open landschap.