Operatie Detroit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Operatie Detroit was de codenaam voor de landingen van de Amerikaanse 82e Luchtlandingsdivisie in de nacht van 5 op 6 juni 1944, als onderdeel van Operatie Overlord. De landingszone van de parachutisten en zweefvliegtuigen was rond het dorp Sainte-Mère-Église, ten westen van Utah Beach, met de intentie om de westflank van de operatie te beschermen.

Het doel dat de luchtlandingstroepen meekregen, was het veroveren van Sainte-Mère-Église en het innemen van de bruggen over de Merderet. Wanneer ze deze doelstellingen zouden bewerkstelligen, kon de 4e infanteriedivisie, die landden op Utah Beach, eenvoudig en zonder veel weerstand noordwaarts trekken. Hier lag hun belangrijke einddoel, namelijk de haven van Cherbourg. Deze haven was van essentieel belang voor de aanvoer van voorraden voor de geallieerde troepen in Normandië.

Het aantal slachtoffers voor de Amerikaanse luchtlandingstroepen van de 82e divisie lag rond de 1.260 manschappen. Dit van de in totaal 6.600 troepen van de 82e divisie. Later op de dag arriveerden het zwaardere materiaal van de divisie. Dit materiaal werd aangevoerd door zweefvliegtuigen.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
Operaties: Operatie Overlord (Het algemene invasieplan) · Operatie Neptune (Het aanvalsplan) · Amerikaanse luchtlandingen in Normandië · Operatie Pluto (Pipeline Under The Ocean) · Operatie Fortitude · Operatie Tonga (VK) · Operatie Epsom (VK) · Operatie Charnwood (VK) · Operatie Atlantic (Canada) · Operatie Goodwood (VK) · Operatie Spring (Canada) · Operatie Cobra (VS) · Operatie Bluecoat (VK) · Operatie Totalize (VK, Canada, Polen) · Operatie Tractable (VK, Canada, Polen)
Belangrijke locaties: Landingsplaatsen: Sword Beach (VK) · Gold Beach (VK) · Juno Beach (Canada) · Omaha Beach (VS) · Utah Beach (VS) · Pointe du Hoc (VS)
Overige: Bayeux · Caen · Carentan · Cherbourg · Zak van Falaise · Pegasusbrug · Villers-Bocage
Zie ook: Atlantikwall · D-Day · Aanval op Dieppe · Hobart's Funnies · Lijst van geallieerde troepen in Normandië · Mulberryhaven · Operatie Dragoon (Invasie Zuid-Frankrijk) · Militaire begraafplaatsen in Normandië