Ortwin Depoortere

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ortwin Depoortere
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Ortwin Depoortere
Geboren Izegem, 23 oktober 1970
Kieskring Oost-Vlaanderen
Regio Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Land Vlag van België België
Functie Politicus
Partij Vlaams Blok / Vlaams Belang
Functies
2001-2012 Gemeenteraadslid Gent
2004-2007 Volksvertegenwoordiger[1]
2015-2019 Vlaams Parlementslid
2019-heden Gemeenteraadslid Deinze
2019-heden Volksvertegenwoordiger
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Ortwin Depoortere (Izegem, 23 oktober 1970) is een Belgisch politicus voor Vlaams Belang.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Van opleiding is hij gegradueerde in de toegepaste communicatie en licentiaat in de vergelijkende cultuurwetenschappen. Depoortere werd actief bij de NSV, het VNJ en Voorpost en kwam zo bij Vlaams Blok terecht.[2] Van 1995 tot 2004 was hij parlementair medewerker van de Vlaams Blok-fractie in de Belgische Senaat, waarna hij van 2007 tot 2015 parlementair medewerker van de Vlaams Belang-fractie in het Vlaams Parlement was.

Hij was gemeenteraadslid van Gent van 2000 tot 2012. Tevens was hij van juli 2004 tot aan de verkiezingen van 2007 lid van de Kamer van volksvertegenwoordigers voor de kieskring Oost-Vlaanderen. Depoortere volgde Gerda Van Steenberge op, die overstapte naar het Vlaams Parlement.

In de Kamer van volksvertegenwoordigers was hij lid van de commissie voor het Bedrijfsleven, het Wetenschapsbeleid, het Onderwijs, de Nationale wetenschappelijke en culturele instellingen, de Middenstand en de Landbouw, de bijzondere commissie "globalisering" en de Parlementaire Overlegcommissie. Ook was hij plaatsvervangend lid van de commissie voor de Landsverdediging, de commissie voor de Naturalisaties, de commissie voor de Herziening van de Grondwet en de Hervorming van de Instellingen, het adviescomité voor de Maatschappelijke Emancipatie en de werkgroep "Nucleaire veiligheid".

In 2015 volgde hij Barbara Bonte, die om persoonlijke redenen ontslag nam, op als Vlaams Parlementslid.[3] Na de verkiezingen van 2019 werd hij terug lid van de Kamer van volksvertegenwoordigers, waar hij voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken, Algemene Zaken en Openbaar Ambt is.

Sinds 2019 is Depoortere ook gemeenteraadslid van Deinze.