Otto Wilhelm von Königsmarck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Otto Wilhelm von Königsmarck
Otto Wilhelm von Königsmarck
Geboren 5 januari 1639
Minden, Prinsbisdom Münster
Overleden 15 september 1688
Methone, Republiek Venetië
Land/zijde Koninkrijk Zweden
Republiek Venetië
Dienstjaren 1661 - 1688
Rang Veldmaarschalk
Slagen/oorlogen Hollandse Oorlog
Schoonse Oorlog
Oorlog van Morea
Ander werk Gouverneur-generaal van Zweeds-Pommeren

Otto Wilhelm von Königsmarck (Minden, 5 januari 1639Methone, 15 september 1688) was een Zweeds veldmaarschalk van Duitse afkomst die in zijn latere jaren in dienst was van de Republiek Venetië.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Otto Wilhelm von Königsmarck werd in het Duitse Minden geboren als zoon van Hans Christoff von Königsmarck en Agatha von Leesten. Ten tijde van zijn geboorte was zijn vader als legerleider actief in de Dertigjarige Oorlog. Na een paar jaar verhuisde het gezin naar het veilige, toen nog Zweedse, Stade. Otto Wilhelm ging in Jena studeren.

In 1661 trad hij in Zweedse dienst en nam hij eerst een paar diplomatieke opdrachten aan. Drie jaar later verkreeg hij de positie van kolonel en ging hij voor korte tijd in dienst bij Karel I Lodewijk van de Palts. In 1672 werd hij door Zweden teruggeroepen toen de Hollandse Oorlog uitbrak en werd hij na de dood van zijn broer Kurt Christoph vice-gouverneur van Bremen-Verden. Tijdens de Hollandse Oorlog diende hij eerst onder Turenne bij het beleg van Maastricht en later schaarde hij zich onder Condé bij de slag bij Seneffe.

In 1676 werd hij benoemd tot veldmaarschalk van Zweden, de hoogste militaire positie. Tijdens de vredesonderhandelingen twee jaar later werd Bremen-Verden aan Bernhard van Galen, de prins-bisschop van Münster, geschonken. Hiermee kwamen de bezittingen aldaar van de familie von Königsmarck in handen van de prins-bisschop. Toch kreeg von Königsmarck een nieuwe functie aangeboden, namelijk die van gouverneur-generaal van Zweeds-Pommeren. Deze positie zou hij behouden tot 1685.

In dat jaar trad Otto Wilhelm von Königsmarck in Venetiaanse dienst. Onder zijn leiding werd in 1687 Patras veroverd. Eerder had hij al Pylos, Methene en Argos veroverd. Uiteindelijk wist hij ook Athene te bezetten. Hij stierf tijdens het beleg van Negroponte aan de pest.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Kenneth Meyer Setton (1991): Venice, Austria, and the Turks in the Seventeenth Century, Philadelphia, Pennsylvania: American Philosophical Society
  • Karl Ernst Hermann Krause: Königsmarck, Otto Wilhelm Graf von. In: Allgemeine Deutsche Biographie (ADB). Band 16, Duncker & Humblot, Leipzig 1882, blz. 532–534.
  • Heinz-Joachim Schulze: Königsmarck, Otto Wilhelm Graf von. In: Neue Deutsche Biographie (NDB). Band 12, Duncker & Humblot, Berlin 1980, ISBN 3-428-00193-1, blz. 361 e.v.