Oude stadhuis (Eindhoven)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Stadhuis Eindhoven
Oud Stadhuis Eindhoven in 1958 gezien vanuit winkelstraat
Locatie
Locatie Rechtestraat, Eindhoven
Coördinaten 51° 26′ NB, 5° 29′ OL
Bouw gereed 1869
Afgebroken 1967
Architectuur
Bouwstijl neogotiek
Bouwinfo
Architect Johannes van Dijck
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het voormalige stadhuis te Eindhoven, dat met een moderne blik meer op een kerk lijkt, was een neogotisch gebouw, dat ontworpen werd door stadsarchitect Johannes van Dijck.[1]

Evenals zijn voorganger stond het aan de Rechtestraat, tegenover de Jan van Hooffstraat. Het neogotische gebouw werd door de gemeente Eindhoven in gebruik genomen in 1869, maar bleek reeds tijdens het interbellum niet meer te voldoen qua grootte.

Tijdens de wederopbouw voorzagen de plannen in een nieuwe weg, die de Markt via de Kleine Berg zou verbinden met de Mecklenburgstraat. Deze weg zou in het verlengde van de Jan van Hooffstraat komen, wat de sloop van het oude stadhuis vereiste.[2] In 1967 ging het tegen de vlakte. De bouw van de weg is uiteindelijk niet doorgegaan.

Ambtenaren verhuisden naar het nieuwe stadhuis aan het Stadshuisplein, een groter, modernistisch gebouw ontworpen door architect Jan van der Laan. Op de plaats van het oude stadhuis werden winkelpanden gebouwd.

Voor de deur van de winkelpanden ligt een plaquette van Olly van Abbe in de straat met een afbeelding van het gebouw.

Het oude stadhuis vanuit de Jan van Hooffstraat. De vlaggen en versiering van de winkels waren er vanwege een bezoek van koningin Wilhelmina en prins Hendrik aan de stad. Foto uit 1904
Plaquette van Van Abbe (2012)