Overleg:Alexander Sakkers

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 14 jaar geleden door Gouwenaar in het onderwerp Reactie Correcthistory (4)

de complimenten van oscar aan de auteur van het huygenscollege voor dit artikel! 4 okt 2004 23:26 (CEST)Reageren

Referenties naar nieuwssites voor abonnees[brontekst bewerken]

In deze bijdrage zijn als referentie een aantal links naar de website van Volkskrant en NRC toegevoegd. Als ik die links probeer, krijg ik een pagina waar staat dat ik voor die artikelen moet betalen of dat het voor abonnees van NRC is. Deze links zijn natuurlijk beter dan niets. Als iemand de gegevens wil controleren, kan hij desnoods op Wikipedia vragen of iemand toegang tot die pagina's heeft. Maar heeft iemand misschien een link naar een nieuwsbron die voor iedereen toegankelijk is? Johan Lont (voorbehoud) 14 jul 2008 17:01 (CEST)Reageren

Hoi Johan, ik heb uiteraard gezocht naar andere mogelijkheden, maar die leken er niet te zijn. Natuurlijk zijn vrij toegankelijke bronnen beter. Als je wilt kan ik je iig de genoemde artikelen mailen. .Koen 14 jul 2008 17:03 (CEST)Reageren
Ik had net een opmerking op je overlegpagina gezet, maar dat bleek overbodig, want je had hier al gereageerd.
Bedankt voor je aanbod, maar je hoeft me die artikelen niet te mailen. Misschien vindt iemand anders nog een aanvullende bron. Johan Lont (voorbehoud) 14 jul 2008 17:07 (CEST)Reageren

Reactie Correcthistory (1)[brontekst bewerken]

Beste schrijvers van het Lemma "Alexander Sakkers"


Als onderzoeker van het Openbaar Bestuur heb ik vandaag een aantal Lemma's bezocht die gewijd zijn aan Burgemeesters en Wethouders. Zo ook bezocht ik vandaag dit Lemma.


De summiere beschrijving over het werk van de oud-burgemeester van Eindhoven behoeft een aanpassing, die ik graag op korte termijn aan U op deze overlegpagina wil voorleggen.

M.i. moeten we tot een meer pakkende -en meer volledige- tekst kunnen komen zoals in gelijksoortige Bestuurders-portretten in de Wikipedia.


Ik zal mijn bijdrage op deze overlegpagina plaatsen.


Met beste groet!

--Correcthistory 30 jun 2009 21:29 (CEST)Reageren

Beste Correcthistory, dit artikel dateert van 4 oktober 2004 en is in de loop der tijd regelmatig geactualiseerd. Een artikel kan altijd verbeterd worden en iedereen kan daaraan een bijdrage leveren. Het leeghalen van een artikel c.q. het verwijderen van grote delen tekst uit een artikel is, naar mijn oordeel, niet echt een constructieve bijdrage. Verbeteringen prima, maar het zonder opgave van redenen verwijderen van teksten is hoogst ongewenst. Gelet op de voorgeschiedenis van dit artikel wordt dan toch heel erg de schijn gewekt van een oppoetsen van een imago, door welbewust de wellicht wat negatievere zaken te verdoezelen. Met vr. groet, Gouwenaar 30 jun 2009 21:57 (CEST)Reageren

Reactie Correcthistory (2)[brontekst bewerken]

Beste Gouwenaar,

Dank voor Uw reactie, er komt nu tenminste contact op de pagina, waar het overleg thuis hoort!

Natuurlijk hebt U volkomen gelijk dat het totaal niet correct is om zomaar hele stukken tekst te verwijderen. Zoals ik in mijn mails van gisteren aan U (en aan MoiraMoira) heb toegelicht, gebruikte ik dit zeer ongepaste middel juist om er achter te komen wie de belangrijkste samenstellers van dit Lemma zijn. Via Wikipedia kreeg ook terstond waarschuwingsmails met daarin de mail-links naar U en MoiraMoira.


Dit ter toelichting op Uw -terecht!- gemaakte kritische commentaar.

Ik zag overigens in de map "Geschiedenis" dat U m.i. in het verleden heel terechte aanvullingen hebt voorgesteld, die om mij onbekende reden echter geannuleerd zijn.

Omdat ik vandaag en morgen druk ben met een ander onderzoeksproject hoop ik binnen een paar dagen met wat voorstellen te komen. Als ik de "Geschiedenis" zie wordt het tijd dat we met z'n allen op deze pagina tot een acceptabel eindresultaat komen.

Met vriendelijke groet en dank voor Uw reactie! --Correcthistory 1 jul 2009 15:02 (CEST)Reageren

Bij elk artikel kan eenvoudig, door te klikken op geschiedenis, nagegaan worden, wie vanaf het allereerste begin welke bijdrage aan het artikel heeft geleverd. Om contact te krijgen met collega's die aan dit artikel gewerkt hebben is het verwijderen van (delen van) de tekst in het geheel niet nodig. Gaat het om inhoudelijk overleg dan kan dat het beste op de overlegpagina van het artikel plaatsvinden. Eventueel kunnen andere gebruikers hierop geattendeerd worden via hun overleg pagina. Bovendien is er altijd nog de mogelijkheid om via overleg gewenst nog meer collega's te attenderen op een discussie. Wat je bedoelt met waarschuwingsmails met daarin mail-links begrijp ik niet. Indien nodig kan, via de overlegpagina van een gebruiker mailcontact opgenomen worden (knop: Deze gebruiker e-mailen). Overigens geef ik de voorkeur aan direct overleg op Wikipedia. Dat mijn bijdragen geannuleerd zouden zijn lijkt mij geen correcte conclusie. Gouwenaar 1 jul 2009 21:38 (CEST)Reageren

Reactie Correcthistory (3)[brontekst bewerken]

Beste mede Wikipedianen,

Ik had enkelen van U aangekondigd hier dit weekend een bijdrage voor overleg te plaatsen maar het is mij niet gelukt. In komende dagen hoop ik alsnog een overleg-bijdrage op deze pagina te leveren.

Daarbij aan Gouwenaar (zie hierboven) nog dank voor zijn toelichting bij een en ander.


Met beste groet, --Correcthistory 5 jul 2009 20:18 (CEST)Reageren


Reactie Correcthistory (4)[brontekst bewerken]

Geachte Dames/Heren,

Geschiedenis

Bij bestudering van de profielen van de Eindhovense oud-Burgemeesters blijkt dat die onderling grote verschillen vertonen:

1) Burgemeester Van Kemenade –een man met een grote staat van dienst- krijgt een uiterst summier profiel met geen enkele verwijzing naar zijn verdiensten tijdens zijn ambtsperiode;

2) Burgemeester Welscher daarentegen krijgt een uitvoerige beschrijving -in lovende 19e eeuwse ambtelijke stijl- met geen enkele verwijzing naar de ernstige problemen die hij in zijn ambtsperiode het hoofd moest bieden;

3) Burgemeester Sakker krijgt aanvankelijk (okt 2007: IP: 85.144.210.42) een kort maar overzichtelijk profiel met zelfs vermelding van al zijn ambtelijke nevenfuncties.

3a.

Dat verandert op 15 december 2007: als IP: 84.16.227.230 inbrengt dat de burgemeester voortijdig aftreedt “na in opspraak te zijn geraakt in een meineedaffaire”;

3b.

Vanaf die datum meldt zich ook IP: 212.61.55.36 (wie zitten achter de onbekende IP-adressen?) en worden aanpassingen en uitbreidingen ingebracht en weggehaald over de zgn. “Wethouderskwestie”;

3c.

Sedert juli 2008 tot op heden begint het hoofdstuk “Burgemeester van Eindhoven” met (oorspronkelijke inbreng van “Koen”) “er deden zich verschillende incidenten voor tijdens de ambtstermijn …. etc. “

3d. PeterHendrik probeert als laatste in juni 2009 weer een zakelijke orde aan te brengen wat wordt geannuleerd.


Wat mij bij lezing van huidige profiel opvalt

1.

Het onderdeel over het ambtelijk functioneren begint (zoals al genoemd) met de tekst: “er deden zich verschillende incidenten voor tijdens de ambtstermijn …. etc. “ Maar bijna alle tekst over het ambtelijk functioneren van de burgemeester wordt verbruikt aan één zaak, de zgn. “Wethouders-kwestie” waarbij een bedekt causaal verband wordt gelegd naar het aanvaarden door de burgemeester van een functie buiten het Openbaar Bestuur.

2.

Verwezen wordt naar kranten-bronnen uit 2007. Gaat men naar de echte bronnen -zie daarvoor de Gemeentelijke Site- dan ziet men dat de aangehaalde krantenbronnen de tekst in het profiel niet staven en achterhaald zijn.

3.

Ieder Einhovenaar kent het begrip “Brainport”, Deze naam voor het ook internationaal opererend innovatief samenwerkingsverband wordt niet genoemd.

4.

De genoemde nevenfuncties: erevooritterschap van twee koren en van de plaatselijke Rode Kruis-afdeling lijken mij "erbij gehaald". Wil men de nevenfuncties van de bestuurder noemen dan moet men ze ook allen noemen. Daarbij de opmerking dat vele van die functies ambtshalve worden bekleed en inmiddels zijn vervallen. (zie daarover hieronder)


Conclusie


Gouwenaar heeft op 26 juni 2009 opgemerkt: “ Wikipedia geeft geen oordelen en behoort strikt neutrale teksten te bevatten”

Men hoeft geen deskundige of onderzoeker te zijn om te constateren dat de tekst onder het hoofdstukje “Burgemeesterschap’ een (politiek??) gekleurde weergave is van het werk van een oud-Burgemeester en oud-Wethouder.

Naar mijn mening dient dit stukje in het ambtelijk profiel aangepast te worden.

Ik stel voor dat de op 7 juni 2009 door PeterHendrik aangeleverde tekst als uitgangspunt te nemen om vandaaruit tot de gewenste neutrale tekst te komen.

Zonder nu direct op de bewerkingspagina te gaan veranderen: hier de –uit Geschiedenis” -gekopieëerde profieltekst dd.7 Juni 2009 met mijn opmerkingen/aanpassingen in gekleurde druk en schuine zetting.


Graag hoor ik Uw reacties en aanpassingen.

Met vriendelijke groet, --Correcthistory 8 jul 2009 15:43 (CEST)Reageren


Jeugd en opleiding Drs. Alexander Boudewijn Sakkers (Delft, 28 mei 1948) is een Nederlands oud-politicus en bestuurder.

Huidige en vroegere werkzaamheden Sakkers groeide op in Arnhem en koos aanvankelijk voor een loopbaan als luchtmachtofficier. Later studeerde hij eerst fysische geografie in Amsterdam en rondde vervolgens een studie sociale geografie af in Utrecht. Hij werd daarna o.a. rector van de voormalige Rijksscholengemeenschap in Ter Apel. In 1993 werd hij gedeputeerde economische zaken voor de VVD in Groningen, welke functie hij 7 jaar lang vervulde.

Stylistische toevoeging: In 2000 volgde benoeming tot burgemeester van Heerlen. Als burgemeester was hij daar verantwoordelijk voor Operatie Hartslag. Deze bewerkstelligde dat de drugsoverlast in Heerlen aanzienlijk verminderde door zorg voor verslaafden en inzet van meer politie.

In 2003 werd hij benoemd tot burgemeester van Eindhoven welk ambt hij bekleedde tot 1 september 2007. In Eindhoven besteedde hij veel aandacht aan de economische ontwikkeling. Met name Brainport Eindhoven gaf hij een stevige impuls. Toevoeging: Dat is een, ook internationaal opererend, innovatief samenwerkingsverband tussen bedrijven, instellingen en Overheden in Zuid-Oost Brabant.

De laatste twee jaar van zijn ambtsperiode was hem de portefeuille economische zaken toebedeeld. Toevoeging: In die periode speelde ook een onderzoek naar -uiteindelijk niet aangetoonde- belangenverstrengeling van de Wethouder met o.a. Het Grondbedrijf en Vastgoed in zijn portefeuille.

Opmerking: Deze toevoeging hier gemaakt omdat hierover zoveel discussie is geweest (zie “Geschiedenis”). Maar ik vraag mij af of deze kwestie (uit mijn onderzoek van de enquêtes is gebleken: daterend van 2005) met naam en toenaam van de wethouder vermeld moet worden.

Sakkers trad in Eindhoven hard op tegen wiet-telende woonwagenbewoners.       

Volgende zin overbodig en laten vervallen? → Na diverse bedreigingen werd hij in 2007 enige tijd persoonsbeveiligd.

Sinds 1 september 2007 is Sakkers voorzitter van Transport en Logistiek Nederland, de grootste ondernemersorganisatie voor het beroepsgoederenvervoer over de weg en de logistieke dienstverlening.

→ Volgende zin m.i. te "reclame-achtig" uitgebreid en stel ik voor te laten vervallen→'' Met circa 6.000 leden is TLN tevens één van de grootste brancheorganisaties in Nederland.


Voorstel niet de vele oudere -merendeels ambtgebonden- maar wél de huidige functies op te nemen Huidige nevenfuncties

Sakkers is lid van het Dagelijks en Algemeen Bestuur van VNO-NCW, voorzitter Commissie Criminaliteitsbeheersing VNO/NCW,, voorzitter Logistieke Alliantie, President Commissaris Maecon N.V.. bestuurslid Aanpak Vervoercriminaliteit, lid Commissie Noordzij (Fundamentele Verkenningen Transportbelemmeringen), lid Klankbordgroep Anders Betalen voor Mobiliteit, Lid Strategie Platform Logistiek (i.o).

--> hier wordt dus de lijst van nevenfuncties in de versie d.d.d 7 juni 2009 drastisch ingekort.


→ om dezelfde reden stel ik voor de volgende afdeling “Nevenfuncties en verdere personalia” ook te laten vervallen. Deze staan op dit moment wél in het lemma.

Voorstel niet op te nemen: Nevenfuncties en verder personalia

Sakkers is erevoorzitter van het koninklijke mannenkoor La Bonne Espérance, het Rode Kruis afdeling Eindhoven en het Eindhovens gemengd koor De Roostenzangers. Hij is gescheiden en vader van een dochter en zoon.

– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Correcthistory (overleg · bijdragen)

Korte reactie op het bovenstaande: Het is wellicht goed om je eerst te verdiepen in wat Wikipedia wel is en wat Wat Wikipedia niet is. Wikipedia is een samenwerkingsproject, waaraan meerdere personen (zowel onder IP-adres als onder een gebruikersnaam) kunnen deelnemen. Artikelen dienen altijd gebaseerd te zijn op neutrale en te verifiëren bronnen (zie o.a. Verifeerbaarheid en Geen origineel onderzoek). Wikipedia is geen platform voor het breed uitmeten van de verdiensten van een beschreven persoon. Het voorstel om de tekst van PeterHendrik als uitgangspunt te nemen lijkt mij dan ook geen goed voorstel, omdat die tekst het karakter had van een opgepoetst cv en dat is allesbehalve de bedoeling. Inmiddels is die versie ook ongedaan gemaakt en heeft dus niet de instemming van de Wikipediagemeenschap. Uitgangspunt voor tekstwijzigingen is de meest recente versie, anders wordt de discussie ook nodeloos ingewikkeld. Dat in dit lemma ook de zaken vermeld worden, waardoor Sakkers in het verleden landelijk in het nieuws is gekomen is imo passend binnen de context van een encyclopedisch artikel, mits duidelijk is uit welke bron de informatie afkomstig is. Een opsomming van alle huidige nevenfuncties lijkt mij ongewenst, omdat het weinig toevoegt aan zijn hoofdfunctie en bovendien alleen het cv-karakter maar versterkt. Wat mij betreft kan de zin Sakkers is erevoorzitter .... t/m ....De Roostenzangers geschrapt worden als nogal triviaal. De zin over zijn persoonlijke omstandigheden staat al lang niet meer in het lemma. Gouwenaar 9 jul 2009 12:58 (CEST)Reageren


Beste Gouwenaar,

Even een algemene opmerking over de zin "Inmiddels is die versie ook ongedaan gemaakt en heeft dus niet de instemming van de Wikipediagemeenschap." Zonder in te willen gaan op wie de Wikipediagemeenschap nu is, zie ik in de geschiedenis niet dat de teksten door een veelheid aan personen wordt bijgehouden. Het is dus niet de gemeenschap die zich hier zorgen maakt, blijkbaar wel een enkeling. Ik hoop niet dat we onder het mom van het omgekeerde (het staat op de site en heeft dus de instemming van de gemeenschap) terechtkomen in een situatie waarin het recht van de meest actieve moderator geldt. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 87.213.104.180 (overleg · bijdragen) 4 aug 2009 14:26

Neen, dat is een misverstand, moderators bepalen op Wikipedia niet de inhoud van artikelen. De inhoud wordt bepaald door de schrijvers van een artikel. Bij meningsverschillen wordt getracht door middel van overleg (op overlegpagina's als deze) tot overeenstemming te komen over de tekst van het artikel. Een ieder kan aan dit overleg bijdragen. Eventueel kan, indien het moeilijk is om overeenstemming te bereiken, het oordeel gevraagd worden van collega's (Wikipedia:Overleg_gewenst). Het is ontegenzeggelijk waar, dat aan sommige artikelen slechts door een beperkt aantal gebruikers wordt bijgedragen. Maar diverse mensen kijken zeker mee en zijn bereid bij een impasse hun mening te geven. Zou je overigens je bijdragen willen afsluiten met ~~~~, dan is voor iedereen duidelijk, wie welke bijdrage geplaatst heeft. Met vr. gr. Gouwenaar 5 aug 2009 13:24 (CEST)Reageren

Reactie Correcthistory (5)[brontekst bewerken]

Beste Gouwenaar, en medeschrijvers,

Gouwenaar, U stelt voor om uit te gaan van de huidige tekst, daar heb ik geen probleem mee. Ik zal zo spoedig mogelijk een nieuwe opzet maken maar dan uitgaande van de huidige tekst. Het zal evenwel inhouden dat veel wat hierboven is aangevoerd opnieuw ingebracht zal worden.

Wat de verifieerbaarheid van feiten betreft: in de zaak over de oud-wethouder heb ik juist gebruik gemaakt van de enquêtes die hierover zijn gehouden met de daaruit volgende rapporten. Dat betreft de ECHTE bronnen en niet elkaar naschrijvende krantenartikelen. Uit enquêtes en eindrapporten blijkt dat de oud-wethouder geen strafbare feiten had gepleegd. Daarnaast zijn aanbevelingen gedaan voor verbetering van bestuurlijke procedures in de toekomst. Ik vraag mij af of de wethouder -en ook de oud-burgemeester- er mee gediend zijn dat deze affaire -via het lemma van de burgemeester op Wikipedia- jarenlang een eigen leven gaat leiden.

Maar, goed, ik kom zo spoedig mogelijk met een aangepast voorstel op deze overlegpagina terug.

Met vriendelijke groet, --Correcthistory 9 jul 2009 19:05 (CEST)Reageren

In het huidige artikel wordt ook niet beweerd, dat de wethouder strafbare feiten zou hebben gepleegd. Voor een encyclopedie is het overigens totaal irrelevant of betrokkenen al dan niet gediend zijn van de inhoud van een lemma. Gouwenaar 9 jul 2009 21:19 (CEST)Reageren



Reactie Correcthistory (6)[brontekst bewerken]

In aansluiting op de reactie van Gouwenaar hierboven, dd. 9 juli 2009, zal ik desgevraagd uitgaan van de huidige tekst van het Lemma. Daarbij plaats ik –in aanvulling op en deels in herhaling van wat ik al eerder hierboven heb aangevoerd, navolgende opmerkingen.


Geschiedenis

1) De geschiedenis van bewerkingen doorlopend valt mij op dat het Lemma met kleine aanpassingen tot 15 december 2007 neutraal (zij het chronologisch en qua indeling, rommelig) wordt opgebouwd.

2) Op 15 december 2007 breidt IP 84.16.227.230 de dan bestaande tekst uit door te spreken van “meineedaffaire”.

→ De affaire “Ad Pastoor” uit 2005 doet zijn intrede.

3) Op 26 mei voegt MoiraMoira in: “Sakkers trad voortijdig af na als Burgemeester van Eindhoven in opspraak te zijn geraakt”.

→ met deze twee aanpassingen is een tendentieuze teneur in de tekst gezet. Er wordt een rechtstreeks verband gelegd tussen genoemde affaire en beeindiging van het burgemeesterschap.

4) Op 14 juli 2009 voegt Koen “er deden zich verschillende incidenten voor …etc.” daarmee de al geconstateerde tentendieuze toon in de tekst verder aansterkend.

→ tot op heden bestaan die “verschillende incidenten” voornamelijk uit het alsmaar verder uitweiden over genoemde wethoudersaffaire.

5) Na deze aanpassingen volgt een reeks van verbeteringen die non-stop worden geannuleerd. De aanpassingen betreffen voornamelijk de op 15 december 2007 ingevoerde “affaire Ad Pastoor”.


Bezwaren

Als onderzoeker van het Openbaar Bestuur maak ik groot bezwaar tegen de tekst in dit Lemma onder het kopje “Burgemeester van Eindhoven”. Daarbij baseer ik mij ook op de vele lemma’s over andere oud-politici/-bestuurders in Wikipedia, die zakelijk en vrij van tendentieuze tekst zijn opgesteld.


A1)

Om mij onbekende reden willen schrijvers alsmaar de oud-Burgemeester in een tendentieus daglicht plaatsen door zijn ambtelijk functioneren en zijn overgang naar zijn huidige functie aan genoemde affaire te koppelen.

→ In deze zaak uit 2005 zijn twee onderzoeken gehouden

→ De kwestie is in mei 2007 afgerond met een rapport van aanbevelingen voor een beter Overheidsfunctioneren. De betreffende Wethouder, Ad Pastoor, werd daarbij definitief van een ruim twee jaar durende blaam gezuiverd.

→ Alexander Sakkers heeft het burgemeestersambt neergelegd per 1 september 2007. De tendentieuze toon wordt gezet in december 2007 (los van eerder gemelde tendenties) door enkelen nog eens extreem aangezet, wat terecht direct na plaatsing wordt geschrapt.

December 2007 dat is ruim 6 en 3 maanden na afsluiting van de affaire resp. beeindiging burgemeesterschap: het blijft tendentieus.


A2)

Als bronnen rond de wethoudersaffaire worden dagbladartikelen (Volkskrant, NRC en Eindhovens Dagblad) gebruikt, die zich merendeels baseren op de verslaggeving door het Eindhovens Dagblad, dat in deze een eigen politiek gekleurde positie innam. Uiteraard is daar journalistiek niets op tegen.

Zoals al eerder door Gouwenaar is aangevoerd: ”Wikipedia geeft geen oordelen en behoort strikt neutrale teksten te bevatten”.

In dit geval behoort men zijn tekst te baseren op de werklijke neutrale bronnen: de onderzoeken, die de toon van de tekst, die nog steeds in dit lemma staat opgenomen, niet ondersteunt.

Overigens heb ik in de –in de huidige tekst aangehaalde bronnen- nergens kunnen vinden dat Sakkers verweten is Wethouder Pastoors te weinig gesteund te hebben (voor het geval daar een reden voor de door mij gesignaleerde gekleurde teneur zou liggen)


B) Brainport

Dit voor Eindhoven en omgeving belangrijke samenwerkingsverband wordt aanvankelijk genoemd, maar verdwijnt in de loop der aanpassingen.


C) (Neven)functies

Terecht zijn inmiddels de aan de burgemeesterschappen verbonden nevenfuncties uit de tekst gehaald. Resten slechts nog een drietal functies die m.i. geschrapt kunnen worden als –zoals Gouwenaar hierboven op 9 juli jl. opmerkt- ”als nogal triviaal”

Alexander Sakkers is sedert 1 september 2007 voorzitter van Transport en Logistiek Nederland met formele benoeming door de leden in juni 2008. Zijn huidige maatschappelijke nevenfuncties als Voorzitter TLN behoren dan uiteraard wel opgenomen te worden.

Zodra de functiegebonden nevenfuncties vervallen (bij beeindiging van het voorzitterschap) kunnen ook die wederom vervallen.


CONCLUSIE

Uitgaande van de huidige versie –zoals Gouwenaar voorstelt- kom ik tot navolgend –inhoudelijk- aanpassingsvoorstel

(aanpassingen met → in vette druk). Stylistische aanpassingen kunnen later gemaakt worden.


Bestaande tekst met twee aanpassingen

Leven en werk

Sakkers groeide op in Arnhem. Aanvankelijk was hij werkzaam als luchtmachtofficier, maar koos na zijn studie fysische en sociale geografie voor een loopbaan in het onderwijs. Voor zijn overstap naar het politieke en bestuurlijke circuit was hij tot 1993 rector van de voormalige Rijksscholengemeenschap in Ter Apel.

Sakkers is lid van de VVD. In 1993 werd hij gedeputeerde van de provincie Groningen met in zijn portefeuille economische en Europese zaken. In 2000 werd hij benoemd tot burgemeester van Heerlen. Als burgemeester van Heerlen was hij verantwoordelijk voor Operatie Hartslag, waarmee de drugsoverlast door zorg voor de verslaafden en meer politie aanzienlijk is verminderd.

→ in te voeren bronvermelding (zie hieronder)

In 2003 volgde zijn benoeming tot burgemeester van Eindhoven. Onder het bestuur van Sakkers kwamen er meer samenwerkingsverbanden tussen de drie technologiesteden Eindhoven, Aken en Leuven. Sakkers is sinds 2007 voorzitter van Transport en Logistiek Nederland (TLN). → Voorstel de volgende zin te laten vervallen; het is aan betrokkene deze nevenfuncties hernieuwd in te voeren (zijnde nog steeds juist maar m.i. niet van groot belang) Sakkers is erevoorzitter van het koninklijke mannenkoor La Bonne Espérance, het Rode Kruis afdeling Eindhoven en het Eindhovens gemengd koor De Roostenzangers.


Bestaande tekst:

Burgemeester van Eindhoven

Er deden zich verschillende incidenten voor tijdens de ambtstermijn van Sakkers als burgemeester van Eindhoven[1]. In 2005 moest wethouder Ad Pastoor (Leefbaar Eindhoven) opstappen omdat hij een bouwbedrijf zou hebben bevoordeeld bij het toewijzen van opdrachten voor nieuwbouwwoningen. Sakkers verklaringen in deze zaak weken af van andere getuigen en hem werd verweten te weinig tegen Pastoors handelen gedaan te hebben[2][3]. Sakkers werd bekend door zijn harde optreden tegen wiettelende woonwagenkampbewoners. In 2007 werd hij bedreigd door woonwagenkampbewoners, waarvan hij aangifte deed. De burgemeester werd toen enige tijd beveiligd[4]. Sakkers maakte in mei 2007 bekend voortijdig af te zullen treden als burgemeester, nadat hij een aanbod had gekregen om voorzitter te worden van Transport en Logistiek Nederland. Zijn vertrek per 1 september 2007 kwam vlak voordat de resultaten bekend zouden worden van twee raadsenquêtes, waarbij de mogelijke bevoordeling van aannemers bij bouwopdrachten in 2005 werd onderzocht. Volgens de voorzitter van de enquêtecommissie hield Sakkers vertrek daar echter geen verband mee. Ook de kwestie Pastoor speelde, naar het oordeel van genoemde voorzitter, geen rol. Sakkers zelf verklaarde dat zijn aftreden was ingegeven door "persoonlijke en zakelijke redenen"[5][3][6].


→Voorgestelde tekst:

Burgemeester van Eindhoven

In 2003 wordt Sakkers benoemd tot burgemeester van Eindhoven Hij besteedde veel aandacht aan de economische ontwikkeling van de stad. Met name “Brainport” gaf hij een stevige impuls. Dat is het, ook internationaal opererend, innovatief samenwerkingsverband tussen bedrijven, instellingen en Overheden in Zuid-Oost Brabant.

Van 2005 tot 2007 speelde een langdurig onderzoek naar eventuele belangenverstrengeling van de Wethouder verantwoordelijk voor het Gemeentelijk Grondbedrijf en Vastgoed. Verstrengeling van belangen is niet aangetoond, maar heeft wel geruime tijd het gemeentelijke politieke klimaat bepaald. (→ link naar 2 onderzoeken) Sakkers werd bekend door zijn harde optreden tegen wiettelende woonwagenkampbewoners. In 2007 werd hij bedreigd door woonwagenkampbewoners, waarvan hij aangifte deed. De burgemeester werd toen enige tijd beveiligd.


→ Aanvullend in te voeren conform huidige situatie

Voorzitter Transport en Logistiek Nederland

Vanaf 1 september 2007 is Alexander Sakker voorzitter van TLN, één van de grootste bracheorganisaties in Nederland.

Nevenfuncties (opgevraagd bij TLN)

Lid van het Dagelijks en Algemeen Bestuur van VNO-NCW, Voorzitter Commissie Criminaliteitsbeheersing VNO/NCW, Voorzitter Logistieke Alliantie, President Commissaris Maecon N.V., Bestuurslid Aanpak Vervoercriminaliteit, Lid Klankbordgroep “Anders Betalen voor Mobiliteit”, Lid Strategie Platform Logistiek (i.o).


Bronnen, noten en/of referenties:

↑ Peter de Graaf (09-05-2007). Hart van Eindhovenaren nooit gestolen. Volkskrant. PCM Uitgevers. Geraadpleegd op 14-07-2008. ↑ Brian van der Bol (6 maart 2007). Eindhoven duikt in zaak Pastoor. NRC Handelsblad. PCM Uitgevers. Geraadpleegd op 14-07-2008. ↑ a b Peter de Graaf (08-05-2007). Burgemeester Eindhoven stapt op. Volkskrant. PCM Uitgevers. Geraadpleegd op 14-07-2008. ↑ In de cel na bedreigen burgemeester. Volkskrant. PCM Uitgevers (06-03-2007). Geraadpleegd op 14-07-2008. ↑ Sakkers weg uit Eindhoven, Eindhovens Dagblad, 7 mei 2007 (bezocht 14 juli 2008) ↑ Sakkers vertrekt uit Eindhoven. NRC Handelsblad. PCM Uitgevers (08-05-2007). Geraadpleegd op 14-07-2008.

→Aan te vullen met de links naar bronnen inzake onderzoeken/enquetes

Okt 2006 “Hoor en Wederhoor” – Veel geruis en weinig wind

Mei 2007: “Feitenonderzoek naar bestuurlijk-ambtelijk handelen”

Juni 2009: “Een pact van het hart” - Ontstaan en groei van Operatie Hartslag; aanpak van de drugsproblematiek in Heerlen.

--Correcthistory 22 jul 2009 15:00 (CEST)Reageren

Grotendeels akkoord met de voorgestelde wijzigigen (er moet taalkundig nog wel wat aan gesleuteld worden, bijv. hoofdlettergebruik en eenduidigheid wat betret o.t.t. of o.v.t.).
Per onderdeel:
  • Leven en werk
"aanzienlijk" schrappen - in de meeste gevallen voegen bijvoegelijke naamwoorden slechts een subjectief oordeel toe (wat is aanzienlijk en volgens wiens normen)
genoemde nevenfuncties schrappen - prima
  • Burgemeester van Eindhoven
veel schrappen - zie vorige opmerking bij aanzienlijk, hetzelfde geldt voor "Met name “Brainport” gaf hij een stevige impuls" (wat is stevig, tamelijk subjectieve term). Voorstel om de zin als volgt te formuleren: "Hij besteedde aandacht aan de economische ontwikkeling van de stad, onder meer aan Brainport, het samenwerkingsverband tussen bedrijven, instellingen en overheden in Zuidoost Brabant.
  • Voorzitter Transport en Logistiek Nederland
Wmb geen nevenfuncties vermelden, alleen de hoofdfunctie is encyclopedisch relevant, door het opsommen van dergelijke nevenfuncties krijgt het lemma bovendien te veel een ccursieve tekstv-karakter en dat willen we nu juist vermijden. Het lidmaatschap van allerlei commissies en klankbordgroepen voegt ook nauwelijks iets toe aan en hoort gewoon bij de uitoefening van de hoofdfunctie.
Ook de toevoeging bij Transport en Logistiek Nederland één van de grootste bracheorganisaties in Nederland kan beter geschrapt worden (er zijn zoveel brancheorganisaties, dat één van de grootste op 2, 5, 10 of 25 kan slaan en daarmee een overbodige toevoeging is, indien niet nader toegelicht. Gouwenaar 22 jul 2009 15:30 (CEST)Reageren

Reactie Correcthistory 07[brontekst bewerken]

Stylistisch

Ben het eens: qua Hoofdletters, o.v.t. en o.t.t. moeten nog aanpassingen volgen.


Adjectieven

Akkoord: Adjectief "aanzienlijk" schrappen en vervangen door grotendeels

Toelichting

Het project "Hartslag" heeft door de in- en aanzet van burgemeester Sakkers (hij ging zelfs mee op nachtelijke politieacties) snel succes geboekt en heeft als "Best Practise" tussen 2003 en 2005 drie prijzen gewonnen (Eervolle vermelding Hein Roethofprijs in 2003 - Kenniscentrum G26, Beste Praktijkvoorbeeld in 2004 - Athena van Binnenlands Bestuur voor het beste praktijkvoorbeeld in 2005)

Toen Sakkers naar Eindhoven overging waren de problemen grotendeels overwonnen en op dit moment heeft de Gemeente Heerlen de kwestie volledig in de hand en onder blijvende controle. (zie ook de in te voeren link naar "Een pact van het hart" juni 2009)

M.i. is het meer objectieve adjectief "grotendeels" (inderdaad beter dan het meer subjectieve en vagere "aanzienlijk") wel degelijk op zijn plaats.


Burgemeester van Eindhoven

1)

Voorstel van Gouwenaar om de zin als volgt te formuleren: "Hij besteedde aandacht aan de economische ontwikkeling van de stad, onder meer aan Brainport, het samenwerkingsverband tussen bedrijven, instellingen en overheden in Zuidoost Brabant.

Alexander Sakkers was in Eindhoven bekend als "Mr Brainport" vanwege zijn grote inzet voor dit samenwerkingsverband -ook in het buitenland- en het tussenwoordje "veel" zou hier m.i. gepast zijn, maar past moeilijk in de formulering van Gouwenaar.

Wat dan wél tussengevoegd dient te worden is "innovatief"(samenwerkingsverband) om de lezer duidelijk te maken dat "Brainport" een samenwerkingsverband is gericht op technologische vernieuwing.

2) In 2007 werd hij door hen bedreigd (ter vervanging van herhaling "woonwagenkampbewoners"), waarvan hij aangifte deed. De burgemeester werd toen enige tijd beveiligd.


Voorzitter Transport en Logistiek Nederland

Toelichting bij opgevoerde nevenfuncties

Bekijk het -in superlatieven geschreven- lemma van de voorganger, burgemeester Rein Welschen. Daar worden zelfs de oude (functiegebonden) nevenfunties nog steeds vermeld hetgeen mij tot vermelding van nevenfuncties in dit lemma bracht.

Ben het bij nader inzien met Gouwenaar eens dat een lange lijst nevenfuncties een CV-element inbrengt en stel voor het als volgt aan te passen.

Voorzitter Transport en Logistiek Nederland

Vanaf 1 september 2007 is Alexander Sakker voorzitter van TLN, een brancheorganisatie van 6000 bedrijven. (door mij opgevraagd bij TLN)

Hij is Lid van het Dagelijks en Algemeen Bestuur van VNO-NCW en vervult een aantal nevenfuncties op het gebied van transport, veiligheid en logistiek.

--Correcthistory 23 jul 2009 01:41 (CEST)Reageren

  1. Het lijkt mij niet verstandig om het ene adjectief te vervangen door het andere. In alle gevallen voegt dit niets feitelijks toe, ook grotendeels is, indien niet gekwantificeerd, een subjectief oordeel. Zie ook Wikipedia:Neutraal standpunt. Bij bestuurders komt daar nog bij, dat de feitelijke werkzaamheden meestal grotendeels door ambtenaren worden verricht, terwijl de credits meestal grotendeels door de verantwoordelijke bestuurder worden geïncasseerd. Niet doen dus, beperken tot de feitelijke constatering en bovendien wordt er tevens gelinkt naar Een pact van het hart, de lezer kan dus zelf zijn/haar conclusie trekken. Waarbij overigens dit onderzoek verricht is in opdracht van de gemeente Heerlen. Altijd goed om te weten, wie de opdrachtgever is.
  2. Hetzelfde geldt ook voor het toevoegen van de term innovatief aan een samenwerkingsverband. Het is een woord dat in de ambtelijke wereld te pas en te onpas wordt gebruikt, maar of deze vlag altijd de lading dekt is maar de vraag. Dan kies ik er liever voor om het als volgt te omschrijven: Hij besteedde aandacht aan de economische ontwikkeling van de stad, onder meer aan Brainport, het samenwerkingsverband tussen bedrijven, instellingen en overheden in Zuidoost Brabant, gericht op technologische vernieuwing.
  3. Het aantal bedrijven, aangesloten bij TLN staat op hun website vermeld, zie [1]. Met de voorgestelde beschrijving van zijn werkzaamheden graag akkoord, imo is deze versie een goede verbetering.
  4. Tot slot, dat er ook verbeteringen aangebracht kunnen worden in andere artikelen op Wikipedia staat buiten kijf, er zijn vele goede, maar ook slechte artikelen. Voor vergelijkingen is het beter om te kijken naar de beste artikelen (bijv. de persoonsbeschrijvingen die te vinden zijn in de etalage. Gouwenaar 23 jul 2009 12:24 (CEST)Reageren

Reactie Correcthistory 8[brontekst bewerken]

In reactie op de opmerkingen/aanpassingen van Gouwenaar stel ik voor navolgende tekst in het lemma te plaatsen. In vet gedrukt de door mij extra gemaakte tekstuele aanvulling en in te voeren bronnen/links.


Leven en werk

Sakkers groeide op in Arnhem. Aanvankelijk was hij werkzaam als luchtmachtofficier, maar koos na zijn studie fysische en sociale geografie voor een loopbaan in het onderwijs. Voor zijn overstap naar het politieke en bestuurlijke circuit was hij tot 1993 rector van de voormalige Rijksscholengemeenschap in Ter Apel.

Sakkers is lid van de VVD. In 1993 werd hij gedeputeerde van de provincie Groningen met in zijn portefeuille economische en Europese zaken.

In 2000 werd hij benoemd tot burgemeester van Heerlen. Daar was hij o.a. verantwoordelijk voor Operatie Hartslag, waarmee de drugsoverlast door zorg voor de verslaafden en meer politie werd verminderd. [9]

In 2003 volgde zijn benoeming tot burgemeester van Eindhoven.

Onder het bestuur van Sakkers kwamen er meer samenwerkingsverbanden tussen de drie technologiesteden Eindhoven, Aken en Leuven. Sakkers is sinds 2007 voorzitter van Transport en Logistiek Nederland (TLN).


Burgemeester van Eindhoven

In 2003 werd Sakkers benoemd tot burgemeester van Eindhoven. Hij besteedde aandacht aan de economische ontwikkeling van de stad, onder meer aan Brainport, het samenwerkingsverband tussen bedrijven, instellingen en overheden in Zuidoost Brabant, gericht op technologische vernieuwing.

Van 2005 tot 2007 speelde een langdurig onderzoek naar eventuele belangenverstrengeling van de Wethouder verantwoordelijk voor het Gemeentelijk Grondbedrijf en Vastgoed. Verstrengeling van belangen is niet aangetoond, maar heeft wel geruime tijd het gemeentelijke politieke klimaat bepaald. [1] [2] [3] [5] [6] [7] [8]

Sakkers werd bekend door zijn harde optreden tegen wiettelende woonwagenkampbewoners. In 2007 werd hij door hen bedreigd, waarvan hij aangifte deed. De burgemeester werd toen enige tijd beveiligd. [4]


Voorzitter Transport en Logistiek Nederland

Vanaf 1 september 2007 is Alexander Sakker voorzitter van TLN. Hij is Lid van het Dagelijks en Algemeen Bestuur van VNO-NCW en vervult een aantal nevenfuncties op het gebied van transport, veiligheid en logistiek.




Bronnen, noten en/of referenties:

↑ Peter de Graaf (09-05-2007). Hart van Eindhovenaren nooit gestolen. Volkskrant. PCM Uitgevers. Geraadpleegd op 14-07-2008. ↑ Brian van der Bol (6 maart 2007). Eindhoven duikt in zaak Pastoor. NRC Handelsblad. PCM Uitgevers. Geraadpleegd op 14-07-2008. ↑ a b Peter de Graaf (08-05-2007). Burgemeester Eindhoven stapt op. Volkskrant. PCM Uitgevers. Geraadpleegd op 14-07-2008. ↑ In de cel na bedreigen burgemeester. Volkskrant. PCM Uitgevers (06-03-2007). Geraadpleegd op 14-07-2008. ↑ Sakkers weg uit Eindhoven, Eindhovens Dagblad, 7 mei 2007 (bezocht 14 juli 2008) ↑ Sakkers vertrekt uit Eindhoven. NRC Handelsblad. PCM Uitgevers (08-05-2007). Geraadpleegd op 14-07-2008. “Hoor en Wederhoor” – Veel geruis en weinig wind (okt 2006). “Feitenonderzoek naar bestuurlijk-ambtelijk handelen” (mei 2007). “Een pact van het hart” - Ontstaan en groei van Operatie Hartslag; aanpak van de drugsproblematiek in Heerlen. (juni 2009)


In te voeren links:

[7} http://www.eindhoven.nl/zoeken.htm?cx=015037448244703998354:iwma_b8xjos&cof=FORID:11;NB:1&ie=UTF-8&q=weinig+doordacht+veel+verloren&sa=Zoeken

[8] http://www.eindhoven.nl/zoeken.htm?cx=015037448244703998354:iwma_b8xjos&cof=FORID:11;NB:1&ie=UTF-8&q=hoor+en+wederhoor&sa=Zoeken

[9] http://www.politieacademie.nl/Kennis/Lectoraten/Documents/LR 08-318 Hartslag.pdf

--Correcthistory 23 jul 2009 13:33 (CEST)Reageren

Akkoord, nog en paar puntjes op de i:
  1. Operatie Hartslag (cursief)
  2. Geen hoofdletters voor wethouder, gemeentelijk grondbedrijf en vastgoed, dagelijks en algemeen bestuur
  3. Juiste links gebruiken: Weinig doordacht, veel verloren, Hoor en wederhoor en Een pact van het hart Gouwenaar 23 jul 2009 14:00 (CEST)Reageren


Reactie Correcthistory 9[brontekst bewerken]

Gouwenaar, Uw adviezen zijn -met dank!- opgevolgd (zie hieronder)

Zou het U mogelijk zijn de tekst -na controle- in te voegen, ik weet niet zeker of de links/verwijzingen goed door zullen komen.

Ik heb immers gemerkt dat U een "Wikipedia-professional" bent ......



Leven en werk

Sakkers groeide op in Arnhem. Aanvankelijk was hij werkzaam als luchtmachtofficier, maar koos na zijn studie fysische en sociale geografie voor een loopbaan in het onderwijs. Voor zijn overstap naar het politieke en bestuurlijke circuit was hij tot 1993 rector van de voormalige Rijksscholengemeenschap in Ter Apel.

Sakkers is lid van de VVD. In 1993 werd hij gedeputeerde van de provincie Groningen met in zijn portefeuille economische en Europese zaken.

In 2000 werd hij benoemd tot burgemeester van Heerlen. Daar was hij o.a. verantwoordelijk voor Operatie Hartslag, waarmee de drugsoverlast door zorg voor de verslaafden en meer politie werd verminderd. [9]

In 2003 volgde zijn benoeming tot burgemeester van Eindhoven.

Onder het bestuur van Sakkers kwamen er meer samenwerkingsverbanden tussen de drie technologiesteden Eindhoven, Aken en Leuven. Sakkers is sinds 2007 voorzitter van Transport en Logistiek Nederland (TLN).


Burgemeester van Eindhoven

In 2003 werd Sakkers benoemd tot burgemeester van Eindhoven. Hij besteedde aandacht aan de economische ontwikkeling van de stad, onder meer aan Brainport, het samenwerkingsverband tussen bedrijven, instellingen en overheden in Zuidoost Brabant, gericht op technologische vernieuwing.

Van 2005 tot 2007 speelde een langdurig onderzoek naar eventuele belangenverstrengeling van de Wethouder verantwoordelijk voor het gemeentelijk grondbedrijf en vastgoed,dagelijks en algemeen bestuur. Verstrengeling van belangen is niet aangetoond, maar heeft wel geruime tijd het gemeentelijke politieke klimaat bepaald. [1] [2] [3] [5] [6] [7] [8]

Sakkers werd bekend door zijn harde optreden tegen wiettelende woonwagenkampbewoners. In 2007 werd hij door hen bedreigd, waarvan hij aangifte deed. De burgemeester werd toen enige tijd beveiligd. [4]


Voorzitter Transport en Logistiek Nederland

Vanaf 1 september 2007 is Alexander Sakkers voorzitter van TLN. Hij is Lid van het Dagelijks en Algemeen Bestuur van VNO-NCW en vervult een aantal nevenfuncties op het gebied van transport, veiligheid en logistiek.




Bronnen, noten en/of referenties:

↑ Peter de Graaf (09-05-2007). Hart van Eindhovenaren nooit gestolen. Volkskrant. PCM Uitgevers. Geraadpleegd op 14-07-2008. ↑ Brian van der Bol (6 maart 2007). Eindhoven duikt in zaak Pastoor. NRC Handelsblad. PCM Uitgevers. Geraadpleegd op 14-07-2008. ↑ a b Peter de Graaf (08-05-2007). Burgemeester Eindhoven stapt op. Volkskrant. PCM Uitgevers. Geraadpleegd op 14-07-2008. ↑ In de cel na bedreigen burgemeester. Volkskrant. PCM Uitgevers (06-03-2007). Geraadpleegd op 14-07-2008. ↑ Sakkers weg uit Eindhoven, Eindhovens Dagblad, 7 mei 2007 (bezocht 14 juli 2008) ↑ Sakkers vertrekt uit Eindhoven. NRC Handelsblad. PCM Uitgevers (08-05-2007). Geraadpleegd op 14-07-2008. "Hoor en Wederhoor” – Veel geruis en weinig wind (okt 2006). "Weinig doordacht, veel verloren" Feitenonderzoek naar bestuurlijk-ambtelijk handelen (mei 2007). "Een pact van het hart” - Ontstaan en groei van Operatie Hartslag; aanpak van de drugsproblematiek in Heerlen. (juni 2009)

[7] Hoor en wederhoor

[8]

Weinig doordacht, veel verloren

[9] Een pact van het hart


--Correcthistory 23 jul 2009 14:39 (CEST)Reageren

Artikel aangepast. overigens zou ik mijzelf niet als een Wikipedia-professional willen typeren. Ik probeer vnl. voor mijn plezier (als oprechte amateur dus, in de goede betekenis van dit woord) een bijdrage aan Wikipedia te leveren. Met vr. groet, Gouwenaar 23 jul 2009 19:18 (CEST)Reageren

Reactie Correcthistory 10[brontekst bewerken]

Veel dank voor het plaatsen van de tekst waaronder óók het ordenen van de Links.

Overigens -in antwoord op Uw opmerking- "bescheidenheid siert de mens"!

Met beste groet, --Correcthistory 23 jul 2009 19:38 (CEST)Reageren