Overleg:Beitsen

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 6 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

Kopie van het artikel Beits. Kan verweiderd worden nadat in in Beitsen beigewerkt is.

Vloerbeits

Beits is een verfachtige substantie die kan aangebracht worden op hout. Dit aanbrengen noemt men beitsen. De structuur van het hout blijft echter in stand, in tegenstelling tot verf. Ook is beits ademend terwijl het het hout wel een beschermlaag geeft zodat het bestand is tegen rotting. Beits heeft geen grondverf nodig en kan direct op het hout aangebracht worden. Sinds enkele jaren zijn er ook beitsen op de markt die volledig dekken. Het verschil tussen beits en verf wordt hiermee steeds kleiner. Beitsen zijn er in verschillende, transparante of dekkende kleuren.

De oudste vormen van beits werden op basis van lijnzaadolie geproduceerd. Echter, uit opgravingen in Rome is bekend dat de Romeinen al houtwerken insmeerden met een mengsel van olijfolie en terra-oker. In de jaren '50 begon de internationale industrie echter beitsen op basis van een aardoliederivaat te produceren. In het begin werden beitsen nog ingemengd met petroleum, maar al gauw werd daar terpentine voor gebruikt. Vanaf het begin van de jaren '70 werden beitsen ook met een mengsel van alkydhars en terpentine ingemengd. Tegenwoordig zijn de meeste beitsen wederom op basis van terpentine ingemengd.

Tegenwoordig biedt de markt twee soorten beits; de beits op terpentine-basis en de beits op waterbasis, waarbij de laatste ingemengd is met een ethanol-product. Deze laatste worden door producenten acrylbeitsen genoemd. Om gezondheidsredenen gebruiken steeds meer professionele schilders acrylbeitsen.

Merken van beits[brontekst bewerken]

Onderaan staat de geschiedenes van het te verweideren artikel Beitsen: >

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Beitsen. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 7 aug 2017 08:31 (CEST)Reageren