Overleg:Electrawinds

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 4 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

Via een omweg kom ik op deze pagina terecht met een aantal oppmerkingen:

1.het artikel bevat nu onjuiste informatie, zoals het aantal windmolenparken. Een deel daarvan werd verkocht. Ik heb dit anders geformuleerd.

2.in het kadertje rechts wordt Johan vermeld als sleutelfiguur, maar dit komt in het artikel zelf niet verder aan bod. Daarnaast is er de hele discussie over zijn betrokkenheid hierin (oa. Keizer van Oostende, artikelreeksen in De Tijd, Jean-Marie Dedecker). Lijkt mij dat dit toch een kopje in het artikel verdient.

3. twee hoofdstukjes lijken zo overgenomen uit een marketingfolder. ik vraag me echt of een certificaat duurzaam ondernemen relevant is - er worden er elk jaar vele uitgereikt. Ook het verhaaltje over de potvis is leuk maar hoeft deze marketingtruc opgenomen te worden? Het gaat nog verder. Helemaal bovenaan in de inleiding komt het feit dat de firma duurzaam en maatschappelijk bezig is. Een link naar Triodos moet dit bewijzen, maar dit klopt natuurlijk niet. Er zijn externe doorlichtingscerticaten waarmee duurzaamheid en maatschappelijkheid aangetoond kunnen worden. Dit hebben ze niet. Ik vind dit dus niet gestaafd kan worden met bronnen, en stel voor om dit te schrappen uit de inleiding.

4. bij Energo Zelene hetzelfde: dit is copy-paste uit een van de persberichten. Ik weet niet waarom hier zo op gefocust wordt, het bedrijf heeft meerdere biomassacentrales. Ik denk dat het relevanter is een overzicht van de projecten te geven.

5. het kopje financieringsproblemen is nu wel erg lijvig geworden. Zou dit opsplitsen in 3 delen: 1/ overzicht aandeelhouders (en subsidiegevers en beursgang), 2/ financiële problemen, 3/ noodzaak herstructureing, het snoeien in de firma, en de recente discussies over aandeelhouders. Het is me ook onduidelijk wat de noodzaak is van de eerste paragraaf, over Vleemo en Aspiravi.

NIEUW VOORSTEL ARTIKEL



Electrawinds SE (Societas Europaea)
Beurs Deutsche Börse: EWI
Motto of slagzin Powered by nature
Oprichting 2012 (naamsverandering in 'Electrawinds SE' na fusie Electrawinds NV en European CleanTech I)[1]
Oprichter(s) Luc Desender
Sleutelfiguren Johan Vande Lanotte
Hoofdkantoor Oostende
Sector Hernieuwbare energie
Omzet/jaar € 63,9 miljoen[2]
Winst/jaar € - 38,4 miljoen[2]
Website www.electrawinds.be
Portaal  Portaalicoon   Economie

Electrawinds is een Belgisch energiebedrijf dat internationaal actief is in hernieuwbare energie. Het ontwikkelt en beheert projecten met windenergie, biomassa, en de productie van biodiesel. Eind 2013 werden de projecten met zonne-energie als onderdeel van een herstructureringsprogramma verkocht.

Financiën[brontekst bewerken]

Aandeelhoudersstructuur +betrokkenheid Vandelanotte[brontekst bewerken]

Financiële problemen[brontekst bewerken]

In november 2012 besliste Electrawinds zich terug te trekken uit Vleemo, de projectontwikkelaar van het grootste ‘onshore’ windpark in België te Antwerpen. De energieproducent Aspiravi, eveneens een aandeelhouder van Vleemo, nam het belang van 25%, over. In het jaarverslag wordt tevens bekendgemaakt dat een kapitaalverhoging van 100 miljoen euro en de succesvolle herfinanciering van de schulden ‘cruciaal zijn voor het voortbestaan van Electrawinds en voor de verdere ontwikkeling van de activiteiten’.[3]

Midden 2013 bleek dat Electrawinds zo’n 150 miljoen euro vers geld nodig had, nadat het bedrijf op het nippertje een wanbetaling vermeed. Dat was te danken aan een overbruggingskrediet van onder meer de Vlaamse Energieholding (€ 10 miljoen) en van de Federale Participatiemaatschappij (€ 2,5 miljoen). De bankkredieten werden voorwaardelijk verlengd tot midden december van dat jaar. Schuldeisers zoals de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) en de Federale Participatiemaatschappij zouden ook bereid zijn om een deel van hun schulden om te zetten in aandelen[4]. In september raakte echter bekend dat de PMV haar investering wil recupereren, door haar putoptie uit te oefenen[5]. Volgens voorzitter Jo Cornu situeerden de problemen zich niet bij de gerealiseerde projecten, maar bij de financiering van de holding. Die moest zware rentelasten betalen op de leningen voor de opgestarte projecten, maar tot die leningen zijn afbetaald zou ze onvoldoende inkomsten uit die projecten krijgen.

Herstructuering[brontekst bewerken]

Om break-even te draaien werd een desinvesteringsprogramma doorgevoerd waarbij wordt gefocused op wind en biomassa, en drie regio’s: België-Frankrijk; Servië-Roemenië, en Kenia[6].

In oktober 2013 verkocht Electrawinds twee filialen met zonneprojecten aan Inframan, een joint venture tussen het investeringsfonds Gimv en de bank Belfius. De opbrengst van de verkoop, alsook een kapitaalverhoging die op stapel zou staan voor het laatste kwartaal van 2013, had tot doel de schuldenlast te verlichten en operationele activiteiten te ondersteunen[7]. In totaal werd door de verkoop van enkele niet-kernactiva, zoals een windparken in Ierland en Zuid-Afrika, het geïnstalleerd vermogen met 14% ingekrompen, tot 220 MWp. Een herkapitalisering is noodzakelijk, want in december verloopt de 'stand still'-periode van Electrawinds' banken[8]. Eind november ging Electrawinds niet in op een 'reddingsvoorstel' van Gimv en Fortino ten belope van € 47 miljoen, mogelijks vanwege de grote verwatering voor bestaande aandeelhouders[9].

Overzicht projecten[brontekst bewerken]

tabelletje

Duurzaam ondernemen[brontekst bewerken]

Electrawinds heeft aandacht voor duurzaam ondernemen: in 2013 ontvingen zowel het hoofdkantoor (voor de 5de keer op rij) als de biostoomcentrale (voor de 4de keer) te Oostende het West-Vlaams Certificaat Duurzaam Ondernemen.


Literatuur[brontekst bewerken]

  • Luc HUYSMANS, Storm in Oostende, in: Trends, 31 oktober 2013
  • Wim VAN DEN EYNDE en Luc PAUWELS, De Keizer van Oostende

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Electrawinds. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 5 sep 2017 11:27 (CEST)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 2 externe link(s) gewijzigd op Electrawinds. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 24 mei 2019 00:06 (CEST)Reageren