Overleg:LOZ (Lokale Omroep Zoetermeer)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 7 jaar geleden door 83.85.143.141 in het onderwerp FM > MHz

Het analoge tijdperk[brontekst bewerken]

In dit artikel komen strofen voor die een onjuist beeld schetsen van de stand van de radio- en geluidstechniek in de tweede helft van de jaren 70:

  1. "De uitzendfrequentie op de kabel was 100,9 MHz, maar voor het gemak sprak men over 101 FM. Radio's met digitale frequentie-uitlezing bestonden nog niet, dus niemand merkte dat verschil."
    Er bestonden wel degelijk al IC-gestuurde frequentietellers (in feite gewone Voltmeters, zoals ingebouwd in oscilloscopen, legerzenders, walkie-talkies, bakkies, scheepsradio's, portofoons en semafoons), alleen op huiskamer-, buizen- en transistorradio's gebeurde het afstemmen meest nog analoog via een draaiknop en een wijzer op een radioschaal. Op de nieuwste radio's kon je zenders voorprogrammeren of markeren op de radioschaal. Uiteraard moest je voor de nieuwste snufjes bij radiozendamateurs en DX-ers wezen, en op de Firato-beurs in de RAI. Verder bespraken Ingrid Drissen en Herbert Blankensteijn op de radio in het programma Hobbyscoop zulke nieuwigheden, en Chriet Titulaer deed dat op de TV.
    Ik heb er daarom "praktisch niemand" van gemaakt.
  2. "Tegenwoordig is het niet meer denkbaar dat een radiostation slechts enkele uurtjes per dag eigen programma's uitzendt"
    Op korte golfstations en in ontwikkelingslanden is dit dagelijkse kost. Zo ook op kerkradio's en amateurzendstations. De echte reden staat in de volgende alinea: "gebonden was aan de strenge regels van de Mediawet."
  3. "maar dit speelde zich af in een tijd dat er nog geen computers gebruikt konden worden voor automatische programmering zoals dat nu het geval is. De omroep was gebonden aan de beperkte vrije tijd van de vrijwillige programmamakers."
    Geluidsbanden op spoelenrecorders boden uitkomst. Zette je deze op lage afspeelsnelheid, kon je tot 10 uur geluid opnemen. Verder kon je met tijdschakelaars de ene na de andere spoelen- of cassetterecorder laten starten en stoppen.
  4. "Behalve godsdienstige en culturele doelgroepen wilde de omroep ook andere doelgroepen zoals vrouwen, ouderen en jongeren bedienen. Voor elke doelgroep kwamen er programma's."
    Het was radio bedoeld voor de volwassen blanke autochtone man van boven de 16 kortom. Juist! Dat waren de meeste programmamakers dus toevallig zelf ook.
  5. "De radio-uitzendingen in de jaren 70 en 80 werden dagelijks afgesloten met een vast muziekje. Dit was afkomstig van een zeldzaam singeltje et een jengelend deuntje, gespeeld op een elektronisch orgel. Onder de medewerkers werd het "De Krekel" genoemd: [https://www.youtube.com/watch?v=it53dQrs9Lw/ "De Krekel", de eindtune van de LOZ uit de jaren 70 en 80]."
    Ik neem aan dat bij het uploaden op YouTube wèl de titel en uitvoerenden zijn opgegeven? Als het mogelijk is, doe dat ook hier a.u.b. Shazam kan mogelijk een hulpmiddel zijn het muziekstuk te herkennen mochten de gegevens vanaf het label of de hoes van de single onbruikbaar geworden zijn. 83.85.143.141 12 nov 2016 01:41 (CET)Reageren

FM > MHz[brontekst bewerken]

Een frequentie druk je uit in hertz (Hz). Op de FM-band zijn dat megahertz-en (MHz). De stations moduleren in frequentiemodulatie (FM). Een uitdrukking als 87,1 of 87.1 FM is marketingtaal: het bekt lekker en meteen weet je dat je de 3 meterband, de "FM", aan moet zetten. Maar het klopt technisch niet wat je zegt. Overigens: in ons taalgebied is er sprake van "cijfers achter de komma". Een punt is iets uit het Angelsaksisch taalgebied. 83.85.143.141 12 nov 2016 01:41 (CET)Reageren